NEMOGUĆA MISIJA?

Ravnatelji i nastavnici zabrinuti: ‘Ako dođe i 10 učenika po razredu, kako održati distancu?’

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Konačna odluka o tome hoće li djecu poslati u školu, bit će na roditeljima

Oglas

Jedini koji bi se do kraja školske godine mogli vratiti u učionice su oni najmlađi.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Kako i pod kojim uvjetima organizirati nastavu, brine mnoge ravnatelje.
Zagrebačka osnovna škola koju smo posjetili ima 962 učenika, u nižim razredima ih je 52, a po učionici ih je 25.

”Neka teoretski pola učenika dođe, a kod mene ih je po 25 u razredu, pola ih dođe, a tko će s drugom djecom raditi online?  Socijalna distanca – kako? Ako dođe i 10 učenika po razredu, nema udaljenosti od 2 metra”, kaže Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića Zagreb.

Konačna odluka o tome hoće li djecu poslati u školu, bit će na roditeljima.

”Hoće li jedan razred razdijeliti u tri razreda i imat će tri učiteljice, ne znam kako su to zamislili”, pita se Anita.

”Svakako od kuće nastaviti do kraja. Prerano je o tome još, još i taj broj zaraženih”, kaže Simeun.

Preporuke za povratak u školske klupe propisat će Stožer, a ministrica poručuje da sve ovisi o provedbi prvih dviju faza popuštanja mjera.

”Mi ćemo osiguravati uvjete korak po korak, a kada dođemo do trenutka da trebamo odlučiti da su ispunjeni svi uvjeti, ja sam sigurna da će većina roditelja shvatiti da su se u školi osigurali uvjeti za razrednu nastavu, ako ne ostavit ćemo i rezervnu mogućnost”, kaže Blaženka Divjak.

Obvezni dio državne mature pisat će se od 08. do 29. lipnja također pod posebnim epidemiološkim uvjetima.

”Možda bi bilo bolje da se malo odgodila za razdoblje kad se situacija malo smiri, za jesenski rok. To nas dosta zabrinjava jer bit će potrebno više učionica, više dežurnih nastavnika, a imamo u školama nastavnika koji spadaju u rizičnu skupinu i koje ne bismo smjeli izlagati takvim uvjetima”, kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Većina učenika školsku godinu završit će online. Maturanti pred kojima je još turbulentnije razdoblje imaju puno pitanja ali i zamjerki.

”Po meni je bitnije da se pišu izborni predmeti, da fakulteti vide koliko je naše znanje za ono što želimo upisati  pa da se onda neki obvezni maknu ili da se gledaju ocjene koje imamo iz srednje škole”, kaže Nikola Topolovec, maturant iz Zagreba.

”Voljela bih da nam kažu koja će točno djela biti na eseju iz hrvatskog i koje će se gradivo točno maknuti jer svaka škola radi drugačije i neki su već neko gradivo odradili, a neki ne”, kaže Ema Horvat, maturantica.

Tu su i završni ispiti u strukovnim školama. Iz Ministarstva kažu da će se odvijati od sredine svibnja, kao i praktična nastava u malim grupama.

Divjak s ravnateljima: I vaša zasluga je da danas mnogi uče od nas

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na virtualnom sastanku s ravnateljima osnovnih i srednjih škola istaknula je kako je njihova velika zasluga i svih nastavnika, učitelja, učenika i njihovih roditelja da sada mnogi uče od nas o nastavi na daljinu, a mi nismo imali od koga učiti.

Nakon sjednice Vlade, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je u četvrtak virtualni sastanak s ravnateljicama i ravnateljima osnovnih i srednjih škola na kojemu je bilo riječi o rezultatima ankete Ministarstva znanosti i obrazovanja o provođenju nastave na daljinu.

Na anketu je odgovorilo 1339 ravnatelja škola koji se svi slažu da su se nastavnici prilagodili nastavi na daljinu, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je saželo i naglaske sastanka.

Gotovo svi ravnatelji zadovoljni potporom s nacionalne razine

Ministrica je uvodno rekla kako mi u Hrvatskoj nismo imali od koga učiti o provođenju nastave na daljinu, ali danas mnogi uče od nas.

“I tu je vaša velika zasluga. Zahvaljujem vama ravnateljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, učenicima i naravno roditeljima koji su nas u tom cijelom procesu dobrim dijelom podupirali. Trebalo je jako brzo reagirati, dobro se pripremiti i zatim korak po korak uvoditi sve promjene koje smo pripremali dva tjedna”, istaknula je Divjak.

Sukladno rezultatima ankete, gotovo svi ravnatelji – njih 97 posto – zadovoljni su potporom koju dobivaju s nacionalne razine od MZO-a, Carneta i nadležnih agencija.

Svi ravnatelji slažu da su se nastavnici prilagodili nastavi na daljinu, njih 85 posto u potpunosti se slaže da svi učitelji i nastavnici imaju opremu za rad na daljinu, a 13 posto ih se uglavnom slaže.

Manji dio učenika ima poteškoće s opremom

Polovica sudionika ankete, odnosno 50 posto ravnatelja, u potpunosti se slaže da učenici imaju opremu za nastavu na daljinu, 45 posto ih se uglavnom slaže, a četiri posto ih se ne slaže ili se uglavnom ne slaže.

Kako je navedeno, to znači da, prema prikupljenim informacijama, manji dio učenika ima poteškoća s opremom. Ali, istaknuto je, upravo za takve situacije Ministarstvo je ostavilo mogućnost posudbe uređaja ako je potrebno.

Velikoj većini ravnatelja – 83 posto – jasna je Uputa o vrednovanju i ocjenjivanju, njih 15 posto ima dodatnih pitanja, a samo jedan posto ima puno nepoznanica. S tim u vezi, navedeno je da su, na mrežnim stranicama Škole za život objavljeni odgovori na često postavljana pitanja u vezi s Uputom o vrednovanju i ocjenjivanju.

U priopćenju je istaknuto i kako je za škole važan zaključak Vlade da će najveći broj učenika ovu školsku godinu završiti pohađanjem nastave na daljinu. Skupina učenika koja bi se trebala vratiti u škole su učenici razredne nastave, a najraniji termin njihova povratka u učionice je 11. svibnja i ovisit će o provedbi prve dvije faze ublažavanja mjera uvedenih zbog zaraze Covidom-19.

Navodi se i da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izraditi preporuke i upute za povratak u škole, kao i za održavanje državne mature u već poznatom terminu od 8. do 29. lipnja kada će se pisati i esej iz Hrvatskoga jezika koji je bio predviđen za 16. svibnja.

“Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa na dalje održe završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama. U sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti koje su propisali stručnjaci”, stoji u priopćenju.

Vijesti.hr

Exit mobile version