REFORMA SUSTAVA: Od 2021. moguća nacionalna mirovina i za one s nula godina staža

Idi na originalni članak

Reforma mirovinskog sustava trebala bi omogućiti primanja i onima koji nemaju dovoljno staža, ali ispunjavaju određene kriterije

Oglas

Osobe starije od 65 godina koje nemaju dovoljno ili uopće staža, ali su najmanje 15 godina živjele u Hrvatskoj te nemaju nikakvih drugih izvora prihoda, mogle bi od 2021. godine imati pravo na nacionalnu mirovinu, piše Jutarnji list.

To je prijedlog Strategije socijalne skrbi za starije osobe za razdoblje od 2017. do 2020. godine, koju je Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike uputilo u javnu raspravu. Uvođenje nacionalne mirovine najavljuje se posljednjih 15-ak godina, a bilo je i jedno od važnih predizbornih obećanja ove Vlade. Analiza stanja trebala bi biti dovršena krajem 2018. godine, a do kraja 2019. godine utvrđivat će se ostali kriteriji, poput imovinskog i dohodovnog cenzusa, te iznosa mirovine, tako da bi se do kraja 2020. mogao stvoriti zakonodavni okvir.

Iako samo 9287 osoba starijih od 65 godina prima socijalnu pomoć, pretpostavlja se da ih oko 100.000 nema nikakva primanja.

Ovime bi se također postavili mehanizmi borbe protiv siromaštva kod starije populacije, jer u Hrvatskoj danas u riziku od siromaštva živi oko 26% osoba starijih od 65 godina, objašnjava Jutarnji list.
Vijesti.hr

Exit mobile version