REFORMA U POREZU NA DOHODAK: Olakšice za djecu po višem izračunu, novi cenzus za doplatak?

Idi na originalni članak

Županije, općine i gradovi jednokratnu pomoć za novorođeno dijete trebali bi vezati uz materijalno stanje roditelja, tako da naknada bude usmjerena obitelji slabijeg imovinskog stanja i s više djece

Oglas

Prije nego što su iz Ministarstva financija analizirali porezni sustav u državi te izišli s prijedlogom reformi u tom sustavu, iz drugog je resora, Ministarstva socijalne politike i mladih, stigla najava reformi u porezu na dohodak, piše Novi list.

Tako se u dokumentu pod nazivom “Strateški okvir mjera za učinkovitiji sustav socijalne zaštite u RH za razdoblje od 2016. do 2020.”, objavljenom na njihovim službenim stranicama najavljuju reforme doplatka za djecu, ali i reforme poreznih olakšica.

Riječ je istoj ideji koja je izašla u javnost kad je to ministarstvo vodila SDP-ovka Milanka Opačić, a svodi se na to da građani s plaćama većim od prosječne izgube dio poreznih olakšica koje imaju na djecu.

Županije, općine i gradovi jednokratnu pomoć za novorođeno dijete trebali bi vezati uz materijalno stanje roditelja, tako da naknada bude usmjerena obitelji slabijeg imovinskog stanja i s više djece. To znači da bi oni s više imovine, kad su u pitanju lokalne vlasti, ostali bez naknade ili bi dobivali manju.

Umjesto toga da se neoporezivi dio plaće povećava za jedno dijete za 1.300 kuna, za dvoje djece za 1.820 kuna, a za troje djece za 2.600 kuna, građani bi dobili pravo na umanjenje poreza i to za jedno dijete za 350 kuna, za dvoje djece za 450 kuna, a za troje djece za 550 kuna. Pravo na to umanjenje poreza, koje bi se obračunavalo tek nakon izračuna poreza, imala bi oba roditelja, dodaje Novi list.
Vijesti.hr

Exit mobile version