REGIONALNI HNS O POMORSKOM DOBRU: Hrvatska je država velikog bogatstva koje se ne zna iskoristiti

U novom zakonu pomorsko dobro mora se definirati kao opće dobro koje ne može biti predmet stjecanja vlasničkih prava, istaknuto je na javnoj tribini u Selcu

Puno se veća pažnja mora posvetiti temi pomorskog dobra i pitanju jadranske orijentacije Hrvatske, jedan je od zaključaka javne tribine „Pomorsko dobro – teret ili bogatstvo“ održane u Selcu, u organizaciji Istarsko – primorsko – goransko – ličko – senjskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (IPGLS RS HNS).

Izlagači na tribini bili su doc.dr.sc. Goran Vojković, dr.sc. Juraj Bukša te kapetani duge plovidbe Marinko Dumanić i Branko Kundih, dipl.iur.

Pomorsko dobro nije samo nacionalni ukras već uz primjerena zakonska rješenja može biti izuzetno važan instrument gospodarske politike u cilju razvoja gospodarskih aktivnosti, kako na samom prostoru pomorskog dobra tako i na priobalnom zemljištu, istaknuo je Kundih.

Neophodno je utvrditi strateške ciljeve na pomorskom dobru i usvojiti cjelovitu strategiju upravljanja i gospodarskog korištenja pomorskog dobra. Hrvatska je zemlja koja ima 1200 otoka i zajedno s njima, obalna crta iznosi preko šest tisuća kilometara.

Drugim riječima, ovo je država velikog bogatstva koje se ne zna iskoristiti. Na tribini je istaknuto i kako ne postoje adekvatne institucije koje se bave ovom problematikom, već za 1/3 površine Hrvatske zahvaćene pomorskim dobrom, brigu vodi dvadesetak osoba.

Tribina_Selce

Potrebno je postaviti novi zakonski okvir koji bi trebao uključivati i pitanja decentralizacije, ulogu lokalne samouprave te sređivanje povijesnog nereda koji postoji na pomorskom dobru, naglasio je Vojković.

U novom zakonu pomorsko dobro mora se definirati kao opće dobro koje ne može biti predmet stjecanja vlasničkih prava. Isto tako, granice pomorskog dobra moraju se prioritetno odrediti tamo gdje za to postoji gospodarski interes. S tim u vezi, određivanje granica treba dati u nadležnost županijskih povjerenstava i njihovim odjelima za pomorstvo, poručio je Dumanić.

Prisutnima se obratio i predsjednik IPGLS RS HNS-a, Žarko Stilin rekavši kako je pomorsko dobro bogatstvo koje se pametnim upravljanjem i promjenom zakonske regulative može otvoriti značajnim investicijama i urediti kao potencijalni izvor prihoda prvenstveno lokalnih proračuna.

Nakon zanimljive rasprave u kojoj je sudjelovalo tridesetak građana sastavljeni su zaključci koji će biti poslani Saborskom klubu zastupnika HNS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari