REKORDNA SEZONA, REKORDNE PRIJEVARE?! Ugostitelji pronašli rupu u zakonu i izbjegli plaćanje PDV-a

Foto: Ilustracija (Boris Šćitar/Pixsell)

Domišljati ugostitelji iskoristili su zakonske rupe te legalno izbjegli plaćanje poreza. Otkrila je to ovih dana Porezna uprava, koja nije zadovoljna naplatom poreza tijekom rekordne turističke sezone

Pravi odgovor ugostitelja nakon povećanja PDV-a s 13 na 25 posto očito se odigrao u izbjegavanju postupanja prema dotičnom zakonskom određenju. Najvišu stopu PDV-a za usluge pripreme hrane i pića u Europi ugostitelji su legalno zaobišli, donosi Slobodna Dalmacija.

Mnogi su, naime, registrirali novo jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću, obrt ili OPG, i to na imena supruge, sina, kćeri, čak i punice. Razlog je vrlo jednostavan: u prvoj godini poslovanja poduzetnik početnik oslobođen je plaćanja PDV-a. Usmenom predajom među ugostiteljima brzo se pročulo kako izigrati Vladino povećanje poreza.

Ovih dana je to otkrila Porezna uprava, koja nije zadovoljna brojem izdanih računa u fiskalizaciji niti njihovim iznosima, posebice u dijelu koji se odnosi na pripremu jela i pića.

Zakon su izigrali i mnogi poznati ugostitelji, na čijim računima se odjednom pojavila informacija da “subjekt nije u sustavu PDV-a”.

Prevedeno na jezik Porezne uprave, taj ugostiteljski objekt koji ostvaruje milijunski promet, račune izdaje kao poduzetnik početnik u tek registriranom društvu s ograničenom odgovornošću koje ima pravo imati promet do 230 tisuća kuna a da ne uđe u sustav PDV-a.

Jednom je fast food na ime sina, drugi put je na ime kćeri i tako redom. Mogu tako svake godine osnovati novu tvrtku i nikad ne platiti PDV jer su prve godine rada oslobođeni davanja, kažu porezni konzultanti za Slobodnu Dalmaciju.

Dio ugostitelja se žali na nelojalnu konkurenciju koju su prouzročili “poduzetnici početnici”, kojih je svaki dan sve više.

“Sve što nije zabranjeno je dopušteno. Ja sam osobno bio na skupovima na kojima su financijski savjetnici preporučivali obrtnicima da osnuju novu tvrtku i tako se oslobode plaćanja PDV-a u prvoj godini rada. To je zakon dopustio i čemu se sada svi čude. Pa muljatori su odmah nakon uvođenja PDV-a od 25 posto najavljivali kako će to napraviti, a nisu takvi samo među ugostiteljima, nego u svim strukama. Ako se želi, lako je utvrditi tko se doista time služi i zloupotrebljava zakon”, kazao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore za Slobodnu Dalmaciju.

Vijesti.hr
Foto: Boris Scitar/Večernji list/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari