ZABRINJAVAJUĆI TREND

VideoRekordne temperature mora! Nastavi li se ovako zagrijavati, u Jadran će doći tropske vrste i ugroziti postojeće

Mjerači su na cijelom Jadranu pokazivali iznad 25 stupnjeva, osim u šibenskom akvatoriju kojega hladi Krka i gdje su 24 stupnja

Mjeriti temperaturu mora u plićaku nije mjerodavno, ali je znakovito i odmah upućuje da je 30 stupnjeva Celzijevih na plaži Banje u Dubrovniku previše čak i za plićak, donose RTL Vijesti.

“Ja sam s Kariba, za mene je ovo prilično hladno”, kaže Paula Artila iz Kolumbije.

“Za nas je super. Mi živimo u Kanadi, kod nas nije ni ljeto. Ovo je divno”, kazuje Kristina Rojić iz Kanade.

Za razliku od kupača koji se uživaju “banjati” na Banjama, stručnjaci koji se bave morem i morskim životom upozoravaju na zabrinjavajući trend općeg zagrijavanja Jadrana. U zadnjih 30 godina općenito je topliji za jedan stupanj

“Nezgodno oko te pojave je pojava nekih novih vrsta. Mi smo baš nedavno upisali novu vrstu meduze koja ranije nigdje nije zabilježena, a prošle godine na jesen smo zabilježili jednu vrstu planktona nepoznatu za znanost”, kaže Rade Garić, znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Fitoplankton na toploj površini neće dobivati dovoljno nutrijenata iz dubine pa s povećanjem temperature mora postoji bojazan da će biti ugrožen početak hranidbenog lanca, a more siromašnije ribom.

Termometar spušten u more danas u 15 sati na malom jezeru na Mljetu pokazivao je nevjerojatnih 28 stupnjeva Celzijevih. Mjerači su na cijelom Jadranu pokazivali iznad 25 stupnjeva, osim u šibenskom akvatoriju kojega hladi Krka i gdje su 24 stupnja.

Najpoznatija zadarska plaža Kolovare puna je kupača već mjesec dana.

“More je stvarno relativno toplo za ovo doba godine, a tek je sredina, kraj 6. mjeseca tako da još nije ni špica ljetne sezone, pa samo me zanima što će biti kroz sedmi i osmi mjesec”, kaže Dorijan Marin iz Spasilačke službe Crvenog križa Zadar.

“Tamo odakle ja dolazim je slično kao i ovdje, za mene je savršeno trenutno”, kaže Parakamba iz Libanona.

“Ja mislim da je more savršeno. Tamo odakle ja dolazim je još toplije, 28 stupnjeva”, kaže Shonz iz Malezije.

Za domaće kupače ovo su ipak visoke temperature

“Za ovo doba godine čak i pretoplo”, kaže Danijela Kurtin iz Zadra.

Osvježenje se traži i skokom s 10-metarske skakaonice. Nekada je skok u more bio garancija trenutnog osvježenja. Danas na 25 stupnjeva more je čisto ugodno i toplo. Iako temperature ovise o specifičnosti mikrolokacije, more na Sjevernom Jadranu ljeti je toplije zbog manjih dubina.

Temperatura od 23 stupnja, sasvim je prihvatljiva temperatura i onima koji se nećkaju ući u more, a u Puli su se mjerila još početkom srpnja. Danas je u 13 sati u centru Pule izmjereno 26 stupnjeva

“Ako se bude nastavio ovakav trend topline u zraku, temperatura će ići do 27-28 stupnjeva. Lani u ovo doba je bila otprilike jednaka s maksimalnom od 29 stupnjeva, što bi možda moglo biti I ove godine, možda i do 30”, kaže Damir Dimić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Pula.

Razlika je ipak što je lanjskih 29 izmjereno na kraju srpnja, pa se i ove godine može računati na rušenje rekorda. Naravno, ako temperature zraka ostanu visoke, izvještavaju Andrea Žarak, Petra Fabijan Kapov, Nikolina Radić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views