BIT ĆE I APLIKACIJA!

Video | Revolucija bez papira i sve na jednom mjestu u svim bolnicama! ‘Super, odlična ideja, da ne moramo nikamo’

Liječnici obiteljske medicine poručuju – pod prijetnjom kazni smo se morali informatizirati još 2007. Objedinjeni karton već dugo čekaju…

Samo jedan klik, i evo eKartona! Sve na jednom mjestu – jednako dostupno liječnicima od Dubrovnika do Osijeka. U KBC-u Sestre milosrdnice to funkcionira već nekoliko tjedana.

“Sve te informacije imamo u digitalnom obliku u obliku eKartona, gdje možemo dobiti i njegove informacije kad je bio kod obiteljskog liječnika, je li bio u nekoj drugoj bolnici, koje lijekove uzima, alergije na lijekove i tako dalje”, kaže specijalist hitne medicine KBC-a Sestre milosrdnice Alen Babacanli.

Do sada su liječnicima bile dostupne samo informacije iz njihovih bolnica, a sve drugo su pacijenti morali donijeti.

“To je odlično, to je dobra stvar. Bar ne bude papira”, “Super, odlična ideja, da ne moramo nikam”, smatraju građani.

Podaci se unose s odgodom od 24 sata. Pacijenti će moći vidjeti tko je zadnji gledao njihov eKarton. Liječnici tvrde da će im najviše pomoći na hitnim prijemima.

“Nama to puno znači kada recimo, nažalost, pacijenti dođu bez svijesti i nemoguće je s njima ostvariti kontakt, onda mi putem eKartona vidimo njegovu kroničnu terapiju. Imamo kronične pacijente koji nam se često vraćaju, ne moraju nositi te velike količine papira”, govori Sven Pal, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Županijske bolnice Čakovec.

Liječnici obiteljske medicine poručuju – pod prijetnjom kazni smo se morali informatizirati još 2007. Objedinjeni karton već dugo čekaju.

“On je najavljen od Ministarstva zdravstva već jako puno puta i od jako mnogo ministara. Ja se nadam da će ovaj put zaživjeti, jer je to nužnost u 21. stoljeću. Meni bi olakšalo da ja mogu vidjeti nalaze s hitne službe, uključujući i one nalaze koje rade moje kolege u Domu zdravlja u posebnom dežurstvu”, kazala je liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić.

Svi podaci koji su do sada u sustavu bit će u eKartonu. Ako nešto nije upisano – može se unijeti. Uveden je u 25 bolnica, do kraja godine će u sve.

“To je obećanje sigurno. A tijekom siječnja 2023. uvodimo još jednu novost, a to je mobilna aplikacija eKartona. Sada da bi liječnik profesionalac specijalist u bolnici koristio aplikaciju – mora koristiti plavu karticu HZZO-a, od siječnja 2023. će biti moguće uz mobilnu aplikaciju”, objašnjava voditelj Službe za podršku, izvještavanje i nadzor nacionalnih informacijskih sustava Hrvoje Jezidžić.

Svi podaci o pacijentu bit će kroz eKarton dostupni jednim klikom i u privatnim klinikama od 2024. U 21. stoljeću konačno je stigla digitalizacija i u zdravstvo, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari