REZIME LEDENOG MJESECA: Slijedi nam hladan vikend, a onda napokon dolazi zatopljenje

Posljednji vikend siječnja bit će svojevrsni rezime ovog ledenog mjeseca. Zadržat će se stabilno i suho vrijeme te prilično hladno

Na kopnu će ponovno prevladavati tmurno, a vrlo često sunce se neće uspjeti probiti kroz te niske guste oblake i maglu. Štoviše, u nedjelju je ponovno moguć snijeg, i to onaj koji je toliko sitan da ne stvara snježni pokrivač.

Subota će biti ledena, jutra u dvoznamenkastom minusu, a tamo gdje se zadrži tmurno i danju će biti ispod nule. U rijetkim sunčanim područjima danju će sunce zagrijati do plus 2 do 5 °C. U nedjelju jutro manje hladno nego u subotu, a danju slično.

Ako ste željni topline, igrajte na sigurnu kartu i popnite se iznad 700 metara nadmorske visine. Tamo će vas dočekati 20 i više centimetara snijega i temperatura nekoliko stupnjeva iznad nule, a sve to okupano suncem. To je ujedno i posljednja šansa da uživate na snijegu jer su mu dani odbrojani. Mislim dakako na ovaj kojega na tlu imamo već dva tjedna. Idućih će se dana početi topiti, po nekoliko centimetara na dan.

Magle i tmurnih oblaka za vikend će biti i na moru i to prije svega uz zapadne obale Istre, na Kvarneru te u zadarskom akvatoriju. Izuzev toga, prevladavat će sunčano, a nešto više oblaka bit će u nedjelju u srednjoj i južnoj Dalmaciji i na dubrovačkom području. Vjetar gotovo sasvim slab, bez prevladavajućeg smjera. I dalje hladno! Temperatura slična kao danas, ujutro oko nule, a danju na obali oko 8, a na otocima oko 10 °C.

Možda ste već na svojim telefonskim aplikacijama uočili zatopljenje koje stiže sljedeći tjedan. U drugoj polovici tjedna u većem dijelu zemlje bit će već i preko deset Celzija. Promjena vremena prilično je jaka i, srećom, nakon ovako dugog hladnog razdoblja, relativno polagana. Usto je, vjerujem, i očekivana.

Preliminarne prognoze za veljaču su crvene. Srednja temperature mjeseca u cjelini sigurno će biti će osjetno više nego u siječnju, a vrlo vjerojatno i više nego u prosječnoj veljači. No, to ne znači da nas zima neće u još nekoliko kraćih epizoda podsjetiti da je pravo proljeće još jako daleko.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari