REZULTATI INSPEKCIJE U RODILIŠTIMA: Udruga RODE – ‘Ne smije im biti dovoljno da majka i dijete prežive’

Horor priča iz vinkovačkog rodilišta koja je šokirala Hrvatsku nagnala je Ministarstvo zdravlja da objavi kako je završena inspekcija koje je nakon groznih svjedočanstava pokrenuta prošle godine

U 41. godini Mihaela Afrić je rodila prvo dijete, malenog Nou. Iako je riječ o kasnoj trudnoći, strah je prevladala. Za osoblje ima uglavnom riječi hvale, tek uz jednu iznimku.

“Jedan doktor nije bio baš stručan, ili se tako potrefilo. Ja se npr. bojim mjeriti tlak. I ako meni doktor kaže, odnosno plaši me da ću s tim ugroziti bebu, a u biti nije to ništa strašno, mislim da to nije u redu”, kaže Mihaela.

Zbog sličnih slučajeva, Ministarstvo zdravlja krenulo je u nadzor. Rezultati izvješća poslani su tek jučer, i vrlo su šturi. Ne navode se konkretni problemi, ali iz naređenih mjera i više su nego očiti.

Prostor, oprema i broj liječnika ne odgovara broju porođaja. Organizirat će se tečajevi za partnere, a osoblje će naučiti kako razgovarati s pacijentima. Sva medicinska dokumentacija ujednačeno će se voditi – od povijesti bolesti do svakog zahvata.

Iz Udruge RODA poručuju da se objavljeno izvješće ne može tako ni nazivati jer ne donosi ništa.

“Iz njihova priopćenja vidi se da je njima važno da samo žene izlaze iz rodilišta žive i da po mogućnosti nisu imale carski rez. I naravno da su i njihova djeca živa. Mi nećemo dopustiti da je to nama dovoljno”, kaže Daniela Drandić, potpredsjednica Udruge RODA.

Prije gotovo dvije godine pokrenule su akciju ‘Prekinimo šutnju’, s potresnim svjedočanstvima.

“Na svom prvom i jedinom porodu u KB-u Osijek doživjela sam od sestara i osoblja tretman kakav ni životinji ni zvijeri ne bi smio nitko priuštiti”,

“Sestre su se nalegle na mene da izađe posteljica i psovale i prijetile da ih ne guram jer one trpe moj smrad”, samo su neka od potresnih svjedočanstava majki.

“Meni je jako tužno što se mora desiti ono najgore da bi naše trome institucije počele reagirati na problem o kojem mi znamo i govorimo više od 15 godina”, kaže Drandić iz Udruge RODA.

Iz Vinkovačke bolnice, gdje se dogodila tragedija koja je potresla javnost, i danas tišina. Vrata su za medije zatvorena, baš kao što su bila zatvorena pune dvije godine za inspekciju Ministarstva.

Smijenjen je sanacijski upravitelj, a inspekcija koja će istražiti tragičan slučaj Mateje Janković, koja je u mukama rodila mrtvo dijete, planiran je za idući tjedan.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari