(NE)SIGURNA VREMENA

Rezultati istraživanja: Gotovo svaki drugi Hrvat očekuje pogoršanje vlastitog financijskog stanja!

Idi na originalni članak
Foto: Pixabay

Sve je jasnije da smo suočeni s novom globalnom recesijom, što se odražava i u zabrinutosti građana

Oglas

Situacija vezana uz sprečavanje širenja koronavirusa u Hrvatskoj je stabilna i javnost je, iako još uvijek u velikoj mjeri zabrinuta, uvjerena da stvari idu na bolje. S druge strane, sve je jasnije da smo suočeni s novom globalnom recesijom, što se odražava i u zabrinutosti građana za ekonomske posljedice i vlastito financijsko stanje. Već sada svaki četvrti Hrvat smatra da je njegovo financijsko stanje lošije nego prije pola godine, dok gotovo svaki drugi očekuje da će se ono pogoršati.

Hrvati su sve svjesniji da koronavirus ne predstavlja samo opasnost za njihovo zdravlje, već i za hrvatsku ekonomiju, pa posljedično i njihovo vlastito financijsko stanje. Danas svaki četvrti građanin RH ocjenjuje svoje financijsko stanje lošijim nego je ono bilo prije pola godine, a gotovo svaki drugi (46%) očekuje da će se ono uskoro pogoršati. Istraživanje koje agencija Valicon provodi od početka pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, pokazuje da se procjena građana vezana uz njihovo financijsko stanje mijenjala kako je Vlada RH donosila određene mjere za ublažavanje posljedica na hrvatsku ekonomiju i privatni sektor – broj onih koji ne očekuju pogoršanje financijskog stanja rastao je nakon uvođenja paketa mjera Vlade RH, a smanjivao se udio onih koji su procjenjivali svoje financijsko stanje lošijim u odnosu na razdoblje od prije pola godine.

Kada se usporede podaci za zaposlene u privatnom i javnom sektoru, među ovim prvim ima već sad 33% onih koji svoju financijsku situaciju procjenjuju lošijom, dok je takvih u javnom sektoru 23%. Obrnuta situacija je po pitanju udjela onih koji svoju financijsku situaciju još uvijek smatraju dobrom kao prije pola godine, ali očekuju pogoršanje – takvih među zaposlenim u privatnom sektoru ima 40%, a u javnom čak 58%. Ovaj podatak dovodimo u vezu s najavama Vlade RH o mjerama koje će se odnositi na određene rezove u ovom sektoru, ali još uvijek nije poznato ni kada ni koliko.

Podaci Stožera civilne zaštite posljednjih dana ukazuju na stabilan ili čak smanjen broj  novozaraženih, a u nekim regijama ih čak ni nema, dok s druge strane raste broj izliječenih, što se odražava i na percepciju građana vezano za širenje koronavirusa, no Hrvati su još i dalje u velikoj mjeri zabrinuti, ali je ta zabrinutost je u laganom padu.

Da se Hrvatska dobro bori sa sprečavanjem širenja epidemije pokazuje i to da se kroz vrijeme mijenjao fokus zabrinutosti građana Republike Hrvatske. Tako je zanimljiv pad udjela građana koji su zabrinuti za svoju obitelj i za svoje zdravlje. Iako su oba ova indikatora i dalje očekivano visoka, ovaj pad govori u prilog tome da se sve više ljudi osjeća sigurnijima. S druge strane, zabrinutost za posljedice na ekonomiju je u porastu te je njena razina najveća do sada, što i ne čudi jer je jasno da smo suočeni s novom recesijom i jedino pitanje je koliki će biti njeni razmjeri.

Podrška Vladi RH i ekonomskim mjerama ostala je stabilna, još uvijek je više onih koji ih smatraju posve primjerenima, nego onih koji ih smatraju samo djelomično primjerenima (53% vs. 41%). Tek ćemo vidjeti kako će javnost reagirati na nove mjere koje će zahvatiti i zaposlene u javnom sektoru.

S obzirom na to da su građani u svojevrsnoj karanteni već mjesec dana, razumljivo je da je sve više onih koji smatraju da je ova cijela situacija neugodna i umarajuća (+6%), a manje onih koji ovo sve smatraju podnošljivim (-8%). Dijelom je to dovelo do porasta broja onih koji smatraju da su postojeće mjere poduzete za kontrolu širenja virusa  prestroge (+3%). Mogući utjecaj na to bilo je i ublažavanje mjera za razdoblje Uskrsa.

Konačno, opći dojam vezan uz razvoja situacije oko koronavirusa  je vrlo pozitivan, pa i dalje raste udio onih koji smatraju da stvari idu na bolje. Dominira uvjerenje da će se postojeća situacija završiti za 2 (39%), odnosno 3 (24%) mjeseca.

Istraživanje je agencija Valicom provela jučer i prekjučer na 518 ispitanika iz cijele zemlje. 

Vijesti.hr
Exit mobile version