DARIVATELJI KRVI

Video | Riječani velikog srca! Krv darivali sportaši, maškare, obrtnici… Anto je nevidljivi superheroj – krv je darovao 70 puta

U Rijeci su krv darivali sportaši, članovi maškaranih skupina, obrtnici. Akcija je trajala tri sata i za to vrijeme mjesta darivatelja stalno su bila popunjena

Znak pažnje za one koji svojim dobrim djelima paze na druge.

“Meni vam je jako drago da sam ja uspjela nekome pomoći. Ali lijepo je i da se netko i nas sjetio”, kaže darivateljica krvi, Jelena Biondić.

Motivi svih darivatelja su isti.

“Dobro djelo i slobodan dan, šalim se, dobro djelo. Treba svatko doći i dat, definitivno”, kaže darivatelj Dean Krapić.

Anto je upravo saznao da će njegovu krv dobiti djeca kojoj je potrebna. Jer njima je namijenjena 0 pozitivna ili negativna krvna grupa, ali mora se poklapati i podgrupa, a darivatelji moraju biti oni čija je krv u brojnim slučajevima već ispitana, a njegova je. Jer darovao ju je već 70 puta.

“Svaka tri mjeseca dam krvi i to je to, to je već neka navika. Sad su mi rekli da će ići za djecu, tako da još mi je draže”, kaže Anto Dadić.

Ovo je jedna od brojnih akcija uz potporu riječkog Crvenog križa. Muškarci krv mogu darovati svaka tri mjeseca, žene svaka četiri.

“Granica za kilažu je 55 kila, hemoglobin je za žene je donja granica 125, za muškarce je 135. Kad je prvi put darivanje moraju biti dobro naspavani i odmorni”, kaže Aldo Ćefo, liječnik u KBC-u Rijeka.

A takvi su danas bili mnogi. Iako krvi trenutno ne nedostaje, napravljene su zalihe, a poseban poziv upućen je sportašima i sportskim djelatnicima.

“Na početku ako je netko osjetljiv osjeti ubod, ali ništa posebno, tako da sa zadovoljstvom dolazim davati krv”, tvrdi Bojana Kukec.

“Vole doći, vole dati krv, jer tako pomažu drugima kojima treba, a i sportaši su uglavnom većinom zdravi ljudi koji se bave redovno sportom pa onda i mogu dati krv”, kaže Katja Luketić, glavna Zajednice sportova primorsko-goranske županije.

Obično nevidljivi, ali za mnoge superheroji, jer nikada neće ni saznati koliko su života već do sada spasili, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari