RIJEČANIN U „NEDJELJOM U 2“ Vjeroučitelj Miletić: Svojim sam učenicima kao njihov stariji brat

Foto: Screenshot

Marin Miletić, vjeroučitelj i novinar iz Rijeke, u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” govorio je o radu s mladima te svojoj odluci da postane vjeroučitelj

„Ponekad kažem svojim učenicima, da sretnem sam sebe prije 20 godina ne bih se pozdravio na ulici. No vjerujem da svatko od nas u adolescentskoj fazi se traži, da je prirodno i uobičajeno da čovjek, dok se pronađe, dok shvati tko je i što želi od života, da katkad ima i nekih oscilacija u ponašanju“, kazao je Miletić.

„Ja sam dijete Domovinskog rata. Završio sam osnovnu školu, upisao salezijansku gimnaziju dok je rat bio na vrhuncu. Tate nije bilo doma, a mama sama s nas troje. Puna kuća izbjeglica. A mama je teško mogla zadržati autoritet nadamnom, a narav mi je vrlo vrela. Išao sam na utakmice, učlanio se u Armadu. Bio sam življi“, rekao je Miletić.

Opisao je i prijeloman trenutak u svom životu nakon što se kao tinejdžer sukobio s jednim mladićem.

„Ne razmišljaš o posljedicama. Živiš život punim plućima. Imao sam okršaj s jednim dečkom u gradu. Pogodio sam ga nezgodno s desnim krošeom i nažalost ga ozlijedio, izbio mu zub. Sve to sam ja zaboravio, ali očito nisu oni koji i nisu trebali zaboraviti“, izjavio je među ostalim Miletić.

Jedno sam vrijeme razmišljao hoću li biti svećenik, ali sam ipak odlučio upisati Teologiju i biti vjeroučitelj, kazao je Miletić.

„To je predobar poziv. Općenito mislim da sve što čovjek radi, ako radi s ljubavlju, da je to predivno. Ako čovjek nešto odrađuje, onda je to jako loše – i prema njemu samome i prema drugima. Ti drugi uvijek osjete kada vi nešto odrađujete. Djecu bi trebalo pitati kakav sam vjeroučitelj, ali znam da im se potpuno predajem. Imam 487 učenika na vjeronauku od 650 gimnazijalaca. Svi oni imaju moj broj mobitela i znaju da me mogu dobiti kada god to žele“, istaknuo je vjeroučitelj.

„S djecom na satu pričamo o mnogo čemu – o odnosima, životu u obitelji. Kroz otvorenost je lakše doprijeti do njihova srca. S njima imam prijateljski odnos, kao da sam njihov stariji brat“, dodaje.

Na pitanje kako se na njega odrazio skandal s vjeroučiteljem iz Zagreba koji je pozivao na ubijanje drugih ljudi, Miletić je rekao da mu je bilo loše.

„Popio sam litru kamilice, ali mi je i dalje bilo loše. Isus u Bibliji kaže: Sablazni moraju doći, ali jao si ga onome po kojima dolaze“, navodi Miletićte potom objašnjava zašto je uzeo taj primjer.

“Ja sam veći ljevičar od svih SDP-ovaca u Hrvatskoj. Zašto? Zbog brige o siromašnima, migrantima, drugim narodnostima. No što znači desničar? Da volim Hrvatsku? Naravno da je volim. Svjestan sam svog naroda i identiteta, branitelja i prijatelja. Bio sam jedno vrijeme, kao mulac, ljut na Isusa jer su svi stariji dečki iz grupe išli braniti Domovinu. Ja sam imao 13, 14 godina pa nisam mogao, rekao je Miletić.

Odgovarajući na pitanje ne bi li ipak bilo bolje da se vjeronauk održava u župi, a ne u školama, kazao je: “Vjeronauk postoji u našom obrazovnom sustavu više od 200 godina”.

Pritom je naveo i nekoliko primjera drugih država s pohađanjem vjeronauka, a dotaknuo se i izjava Borisa Jokića o tome.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views