Riječka tvrtka dobila ponudu da cijelo poslovanje preseli u Irsku!?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik uprave riječke tvrtke Alarm automatika, Boris Popović, iznio je prošlog tjedna u Osijeku upozorenje koje govori o problemima poduzetnika sa zapošljavanjem i zadržavanjem stručnjaka u domaćim tvrtkama iz ICT sektora

Rekao je kako u njegovoj tvrtki, koja zapošljava timove inženjera, stalno strahuju od odlaska stručnjaka koji dobivaju unosnije poslovne ponude. No, kako javlja Glas Slavonije, primamljive ponude ne dobivaju samo zaposlenici nego i poduzetnici.

Dobio ponudu da poslovanje premjesti u Irsku

On je tako ispričao kako je iz Irske dobio ponudu da tamo preseli čitavu tvrtku. Alarm automatika bavi se isporukom rješenja u više segmenata tehničke zaštite, odnosno sigurnosnih sustava. Tvrtka kupuje hardvere u svijetu, ali razvija svoje softvere, stvara svoje brendove i sve zajedno sklapa u jedinstveno rješenje koje nudi kupcima na više tržišta.

Oko trećine prihoda ostvaruju izvozom svojih proizvoda, a kako je Popović ispričao, plan je da prihod od izvoza do 2020. godine dosegne polovicu ukupnog prihoda tvrtke.

Govoreći o tome kako Hrvatska može pomoći izvoznicima spomenuo je zemlje poput Kanade koja u strateškim industrijama financira plaće za istraživanje i razvoj. Naveo je i primjer Kine i Južne Koreje koje nagrađuju svoje izvoznike.

“Interes je države i društva da poduzetnici otvaraju nova radna mjesta i investiraju u razvoj. Država bi zbog toga trebala poticati one koji investiraju i otvaraju nova radna mjesta. Kako to može činiti? Tako da pokrije dio troškova koji nastaju u istraživanju i razvoju, ali i da porezno rastereti rad. Vidjeli smo primjer Rumunjske koja je odredila da im je ICT strateška industrija te je za sve zaposlene u tom sektoru smanjila davanja na najmanju moguću mjeru. U Rumunjskoj je sada aktivno 300 tisuća stranih tvrtki. Ta je zemlja postala najveći centar za razvoj ICT industrije i sada je prosječna plaća u tom sektoru u Rumunjskoj dvije tisuće eura”, rekao je za Glas Slavonije a prenosi i Index.hr..

Ako ostane bez ljudi – seli tvrtku u Irsku

Smatra da je važno za poduzetnike da se smanje porezi na rad, odnosno davanja na plaće zaposlenih, a dodaje i kako vjeruje da bi to pridonijelo većem zapošljavanju i sigurno većem korištenju potencijala stručnjaka, stvaranju novih proizvoda i osvajanju novih tržišta.

“Mi smo konkurentni na tržištima na kojima poslujemo, ali se mučimo. Ulažemo golemu energiju i držim da bi mnogo učinkovitije bilo da umjesto državi više dajemo našim zaposlenicima. U Hrvatskoj sada imamo sto zaposlenih, a izvan Hrvatske njih 50. U prosjeku su njihove plaće više od tisuću eura, naravno, ovisno o segmentu u kojem rade. Bilo bi dobro da su ta davanja na plaće i iz plaća bar 20 do 30 posto niža, i da su plaće naših zaposlenika toliko više. Stalno smo u strahu da će nam otići najvažniji ljudi, jer neprestano dobivaju ponude drugih tvrtki. I ne samo oni, naša tvrtka dobiva ponude. Bila nam je u gostima irska razvojna agencija koja nam je predložila da cijelu tvrtku preselimo u Irsku. Za sada to nećemo učiniti, ali ako dođemo u situaciju da ostanemo bez ljudi, što ćemo drugo nego ići za njima”, zaključio je.

Problem visokih nameta

Alarm automatika ima urede u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, a izvan Hrvatske posluje u svim zemljama bivše Jugoslavije te u Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, javlja Glas Slavonije. Popović je naveo kako su najbolji uvjeti u Sloveniji, a potom u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Rekao je i kako su u Hrvatskoj najveća davanja na plaće zaposlenika.

Rekao je da je u Poljskoj davanje na plaće 30 posto, a u Hrvatskoj 60 posto.

“I normalno je da smo za toliko manje konkurentni. I nije samo to problem, jer imamo još i niz drugih poreznih i neporeznih nameta koji su viši nego u ovim nama konkurentnim zemljama”, zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari