NAGLI SKOK

Riječki epidemiolog Mićović smatra da ulazimo u treći val: ”Ako je većina zaražena mutiranim sojem…”

Photo: Goran Kovacic/Pixsell

Mnoge europske zemlje strepe od trećeg vala koronavirusa.

U nekim zemljama čak je napuštena politika opuštanja višemjesečnih strogih mjera jer se stvari preko noći mogu drastično promijeniti. Hrvatska je u utorak imala najbolju epidemiološku situaciju u cijeloj Europi, ali je ponovno zabilježen rast broja novozaraženih, piše Net.hr

Je li i Hrvatska na pragu trećeg vala s obzirom na to da su odlične brojke posljednjih tjedana danas naglo skočile? Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže za tportal da će upravo i kod nas daljnji razvoj epidemije ovisiti o mutacijama i hibridima virusa.

“Još uvijek smo u tom drugom valu, ali u iščekivanju trećeg. Nadamo se da se to neće ostvariti. Ima nekih stvari u karakterizaciji hibrida virusa koje govore u prilog tome da to može ići prema smirivanju situacije, dakle da se taj treći val ne dogodi. Bio bih vrlo oprezan u tim prognozama”, pojašnjava.

Hrvatska je, krenula sa sekvenciranjem. “Imamo ne samo tri varijante, ima još nekih novih hibrida koje moramo pratiti i o tome ovisi ono što će se događati”, dodaje i ističe kako se može govoriti da je Hrvatska u trećem valu ako je većina zaražena mutiranim sojem virusa i da to treba pažljivo sagledati.

Smatra da je aktualni rast rezultat opuštanja. Recimo, u Primorsko-goranskoj županiji maškare su neizostavan dio tradicije. Tu je bio i hladni val koji je ljude natjerao na druženja u kućama, što je također moglo imati povećan broj zaraženih kao posljedicu.

“Ono što me ipak raduje to je da je teški, zloćudni val koji nas je uhvatio u studenom i prosincu ipak prigušen kada gledamo brojeve hospitalizacija i preminulih. Ti brojevi su tvrdokorni i treba proći dugo vremena da se osjeti pad”, zaključuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari