10. LJUBLJANA FORUM

Riječki gradonačelnik iznio viziju grada Rijeke u sljedećih 10 godina

Prema idealnom gradu za budućnost glavna je tema jubilarnog 10. Ljubljana foruma koji se ove godine bavi budućnošću održivih gradova, zelenoj energiji i pametnoj tehnologiji.

Učesnike Foruma pozdravio je Zoran Janković gradonačelnik Ljubljane istaknuvši kako je smisao ovog foruma brisanje međusobnih granica i stvaranje gradova u kojima će se kvalitetnije živjeti.

Janković je izrazio je zadovoljstvo što su se pozivu odazvali predstavnici gradova Beča, Beograda, Rijeke, Banja Luke i Novog Sada, čiji će gradonačelnici učestvovati na okruglom stolu na temu Idealni grad budućnosti.

Blaž Golob predsjedavajući foruma istaknuo je kako je na početku cilj bio pretvaranje gradova u velike pametne gradove. Govorio je energetskoj efikasnosti, zelenim gradovima kao i industriji, naglasivši kako je nemoguće imati pametne gradove ako Vlada nije dobra i ako građani nisu sretni. Istaknuo je kako je ovaj forum do sada imao 1200 učesnika te ostvario veliki utjecaj na druge gradove i utjecao na porast kvalitete života u njima.

Na panel diskusiji o putu kao idealnim gradovima budućnosti iz svoje perspektive su govorili gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, članica Gradskog vijeća Novog Sada Mira Radinović, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i savjetnik za klimatske promjene grada Beča Jurgen Czernogorsky.

Razgovaralo se o konceptu idealnog grada budućnosti, a gradonačelnik Ljubljane je istaknuo kako je ta vizija samo nastavak aktivnosti koje se provode posljednjih nekoliko godina, i sada je grad Ljubljana u procesu puta pronalaska balansa i stvaranja održivog i zelenog grada.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je govorio o izazovima vezanim uz ulazak u Schengensku i i Euro zonu, naglasivši kako svi projekti ovise o novcima iz fondova EU. Govorio je o raspodjeli sredstava s državne prema lokalnim razinama. A kada je riječ o pametnim gradovima, najvažnijim je izdvojio ulaganje u digitalne tehnologije u čemu Rijeka prednjači u odnosu na ostale gradove. Najavio je i velike investicije u Rijeku koje će promijeniti lice ovog grada i da će ovi projekti donijeti veliku korist građanima ovog grada.

Filipovićeva vizija grada Rijeke u sljedećih 10 godina

Vizija grada Rijeke u sljedećih 10 godina definirana je našom vizijom: Rijeka 2030 – pametan, otvoren i otporan grad! Vizija je osmišljena kroz analizu četiri područja identificirana kao ključna za razvoj grada – kvaliteta života i upravljanje gradom, gospodarstvo, promet. Ovaj strateški dokument čini osnovu nove vizije i predstavlja polazište gradske uprave u njezinim nastojanjima da u narednom razdoblju zadrži poziciju Rijeke kao pametnog grada i dodatno je ojača. U suradnji sa svim relevantnim dionicima, uključujući zainteresiranu javnost, Sveučilište u Rijeci, predstavnike privatnih tvrtki te sve gradske institucije i gradska komunalna poduzeća, planiramo niz projekata koji su u skladu sa svim relevantnim europskim politikama.

Dakle, Rijeka kao pametan grad oslanja se na postojeće snage Grada koji nastoji koristiti nove i pametne tehnologije u svakom aspektu razvoja. Rijeka, koja je dvije godine zaredom proglašena najpametnijim gradom u Hrvatskoj, nastavit će koristiti suvremene tehnologije na svim područjima kako bi poboljšala kvalitetu života svojih građana. Međutim, pametan grad ne znači samo uvođenje novih tehnologija, već i korištenje postojećih i njihovo poboljšanje s boljom učinkovitošću i pametnijim odlaganjem. Pametan grad siguran je u svoje prednosti, ali je svjestan potrebe poboljšanja vlastitih nedostataka, a upravo tako zamišljamo Grad Rijeku 2030. godine.

Ključni izazov za održiv, pametan i otporan grad jest dobro upravljanje strateškim planiranjem, pravilno identificirati kritične urbane izazove, kao i uspješno dovršiti i zaključiti sve aktivnosti odnosno projekte koji se dobro nose s tim izazovima u suradnji različitih dionika iz javnog, privatnog, akademskog i građanskog sektora.

Forum se nastavlja panelima Pametno – Održivo – Uključivo – Otporan grad za budućnost i Industrijska rješenja za gradove. U petak su na dnevnom redu teme: Ljubljana pametni grad – izazovi 2021. i sljedeće godine, koraci prema konkretnim projektima, Financijski instrumenti i poslovni modeli i nevladine organizacije za razvoj gradova te Gradske inicijative koje ispunjavaju dvostruke ciljeve EU (zelena i digitalna tranzicija).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari