EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Riječki imunolog: ”Epidemija stagnira ali nitko ne zna što nas čeka na jesen…”

Imunolog Zlatko Trobonjača, gostujući u Dnevniku Nove TV, komentirao je trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa.

“Iako su brojke ovog utorka nešto bolje od onih prije tjedan dana, podaci pokazuju da epidemija stagnira, ali i dalje moramo biti na oprezu”, kaže Trobonjača, piše Index.

“S jedne strane, zato što je dominantan visoko zarazni delta-soj, a, s druge strane, jer nam dolazi velik broj gostiju, turista i iz zemalja u kojima je velik broj inficiranih”, kaže.

VIDEO DANA:

“Cijepljenje nije siguran znak da se nećete inficirati”

Upitan je li 36.6 posto, koliko je trenutačno potpuno procijepljenih u Hrvatskoj, dovoljno za borbu s delta sojem i mirnu jesen, Trobonjača kaže da je iz iskustva s drugim zemljama koje imaju veću procijepljenost jasno da to nije dovoljno.

“Budući da znamo da delta soj naravno može inficirati one koji nisu cijepljeni, ali može i dio onih koji su cijepljeni, sigurno 15 ili više od 20 posto. Dakle, cijepljenje nije siguran znak da se nećete inficirati, a s deltasojem je primijećeno da oni koji se inficiraju, a cijepljeni su, mogu prenositi virus”, pojasnio je Trobonjača za Dnevnik Nove TV.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari