ZLATKO TROBONJAČA

Riječki imunolog o smrti mlade Slovenke: ”To je vrlo rijetka komplikacija”

Idi na originalni članak

Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci u Studiju 4 HTV-a komentirajući slučaj 23 godišnje djevojke, koja je preminula nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson, nakon čega je Slovenija povukla to cjepivo, kazao je kako se radilo o rijetkoj komplikaciji nakon cijepljenja adenovirusnim cjepivom.

Oglas

Podsjetio je da se kod ovog cjepiva koristi humani adenovirus tipa 26, a kod Astra Zenecinog cjepiva to je čimpanzin adenovirus, piše Net.hr

‘Veća šansa da umrete od virusa nego od cjepiva’

“Zabilježeno je devet slučaja poremećaja, na milijun doza – u žena od 20 do 50 godina. Smrtnost je jako rijetka, mislim da je svega par žena umrlo na 15 do 20 milijuna isporučenih doza. Radi se o vrlo rijetkoj komplikaciji. Još uvijek imate 50 tisuća puta veću šansu da pokupite virus i umrete ako se ne cijepite Johnson&Johnson cjepivom”, naglasio je Trobonjača.

Okupljenima se obratio otac preminule djevojke: ‘Cijepila se da bi dobila slobodu’

Naglasio je kako se u slučaju preminule Slovenke najvjerojatnije radi o autoimunom poremećaju, kojeg najčešće mlade žene imaju. Radi se o “proizvodnji protutijela protiv trombocitnog faktora 4 koji se spaja s heparinom. Čini se da adenovirusna cjepiva potiču to stanje i vode do tromboze (zgrušavanja krvi u žilama) što može rezultirati infarktima i trombocitopenijom”.

Možemo drastično smanjiti učestalost nuspojava

“Po toj logici predložio bih sustav – kako birati cjepivo po dobi i po spolu. Primjerice, ako znamo da miokarditisi (upale srca) nešto češći kod mlađih muškaraca (u dobi od 18 do 30 godina je učestalost pet do šest puta veća) – nemojmo onda tu populaciju cijepiti mRNA cjepivima koja indiciraju miokarditis. Cijepimo ih Johnson&Johnson cjepivima koje nemaju nuspojava u toj populaciji. Mlađe žene razvijaju sindrom tromboze i trombocitopenije nakon Johnson&Johnson cjepiva, idemo njih cijepiti s mRNA cjepivima pa neće razvijati nikakve nuspojave”, kazao je Trobonjača.

“Postoji još jedna nuspojava – Guillain-Barreov sindrom. To je upala živaca koja može rezultirati paralizom tj. slabošću mišića koja je češća u starijih muškaraca (50-60 godina), ako se cijepe Johnson&Johnson cjepivom. Biranjem cjepiva po dobi i po spolu možemo drastično smanjiti učestalost neželjenih pojava i time omogućiti nesmetano odvijanje cijepljenja te da se ne širi propaganda protiv cijepljenja”, naglasio je Trobonjača.

Exit mobile version