KOMENTAR PERE LUČINA

Riječki znanstvenik tvrdi da je broj zaraženih oko pet puta veći od službenog; ‘Sa strožim mjerama kasnimo barem tjedan dana’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

‘Očigledno je da se prijenos ne događa kapljično, nego i putem aerosola’, poručio je

Pero Lučin s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci smatra kako je broj zaraženih koronavirusom oko pet puta veći nego što pokazuju službene brojke te se zalaže za agresivniju strategiju suzbijanja širenja zaraze.

U razgovoru za tportal izjavio je da iako “potpuno zatvaranje nije rješenje, pokoji mali “lokalni lockdown” mogao bi biti učinkovit u smanjenju kontakata pa i svođenju širenja virusa na minimum”.

Istaknuo je i da ljudi ne shvaćaju dovoljno ozbiljno preventivne mjere.

“‘Virus se sada širi u obiteljima, u užim krugovima ljudi, među prijateljima, a najvažnije je dobro i jasno rastumačiti kako se to događa i kako se možemo zaštititi. Očigledno je da se prijenos ne događa kapljično, nego i putem aerosola, pa su zaštitne maske nešto manje učinkovite nego što smo mislili – ali su i dalje vrlo važan sustav zaštite”, poručio je Lučin.

Komentirao je i poteze Vlade i Stožera rekavši da nisu u zavidnoj poziciji.

“Nije jednostavno zaustaviti sve društvene i ekonomske aktivnosti, pretpostavljam da pokušavaju balansirati. Čini mi se da su u prošlom tjednu trebali ići s nešto tvrđim mjerama, lokaliziranima u školama, tvrtkama ili općinama u kojima je zabilježeno najbrže širenje”, rekao je Lučin.

U borbi protiv pandemije koronavirusa i dalje kao najvažniji faktor vidi edukaciju građana.

Video dana: