RIJEKA I HRVATSKA GORE Na Čavlima 40 stupnjeva, na Kozali danas ujutro 39!

Idi na originalni članak
Foto: Riportal.hr

Kako nam javljaju naši mnogobrojni čitatelji, vremenske (ne)prilike danas u Rijeci i okolici naprosto su nepodnošljive!

Oglas

Rijeka i okolica gore na 40 stupnjeva celzijusovih! Kako nam je javio jedan čitatelj, na Čavlima je oko 15 sati izmjerio 40 stupnjeva, a drugi čitatelj je na Kukuljanovu izmjerio gotovo 39. Mnogi nam se javljaju i s mora gdje pokušavaju pronaći osvježenje, no i more je „zakuhalo“ na 28 stupnjeva!

Temperatura izmjerena danas oko 15 sati u Čavlima

Opasnost za ljudsko zdravlje proglašena je i službeno do kraja tjedna u Kninu, Rijeci i Splitu!

Ruše se i rekordi u potrošnji struje (klima-uređaji rade „prekovremeno“!), a čuju se informacije da u Rijeci i okolici zbog preopterećenja pucaju i vodovodne cijevi! Naime, već više dana na križanju Zvonimirove i Zametske ulice u Rijeci kolnik je natopljen vodom. Riječ o puknuću cjevovoda ili priključka jer je taj dio kolnika konstantno mokar. U gradskom komunalnom društvu »Vodovodu i kanalizacija« priznaju da već par dana nisu stigli otkloniti kvar, jer imau brojne slične intervencije „zbog većeg broja puknuća cjevovoda koji se događaju zbog ovih vrućina i pojačanog protoka vode. Svi naši raspoloživi kapaciteti i ekipe su na terenu jer smo u posljednjih nekoliko dana imali puknuća na čak 21 lokaciji na širem riječkom području“, kazala je Novom listu glasnogovornica ViK-a Mojca Spinčić.

No cijela Hrvatska danas je zbog izrazito visokih temperatura pod crvenim upozorenjem Meteoalarma. Najviša temperatura u Hrvatskoj jutros u 10 sati je izmjerena u Rijeci, na Kozali, gdje je živa u termometru otišla do 38,9 Celzijevih stupnjeva, a samo sat kasnije temperature su u Kninu i Buzetu skočile i do vrtoglavih 40 Celzijevih stupnjeva.

Slično je bilo i Senjanima koji su se grijali na 38,5 stupnjeva, 38,1 bilo je na Rabu, u Splitu i Zadru, a u Pazinu, Pločama, Omišlju i Makarskoj te u Malom Lošinju izmjereno je 37 stupnjeva. Živa se na 36 stupnjeva zaustavila u Šibeniku, Hvaru, Puli i na Lastovu.

DHMZ je izdao upozorenje zbog toplinskih valova sve do kraja tjedna, a vrlo velika opasnost za ljudsko zdravlje osobito prijeti u Kninu, Rijeci i Splitu.

More je također vrlo toplo – temperature mora u Crikvenici, Dubrovniku i Malinskoj na otoku Krku danas su dosegle 28 stupnjeva, a 26 je izmjereno u Božavi i na Mljetu.

Većina građana spas od vrućina traži u klima uređajima, što je dovelo do toga da je jučer srušen rekord u potrošnji struje u Hrvatskoj.

“Planirana potrošnja električne energije za danas je 58.427 MWh, a od jučer imamo novi ljetni rekord. Jučer, 21.7.2015. ostvarena je potrošnja od 58.566 MWh, što premašuje ljetni rekord potrošnje ostvaren 16.7.2010., koji je iznosio 56.818MWh. “, izvijestili su iz HEP-a.

“Za sutra je planirana potrošnja 59.100 MWh. Ukoliko se ostvari prognoza za sutra, imat ćemo još jedan ljetni rekord”, dodaju iz HEP-a.

Elektroenergetski sustav je stabilan, što znači da pojačano opterećenje ne bi trebalo uzrokovati probleme s opskrbom električnom energijom, dodaju u HEP-u.

U Rijeci će vruće biti i u ostatku dana, a temperatura će pasti tek tijekom noći kad se očekuje minimalna vrijednost od 26 stupnjeva.

Exit mobile version