PROGNOZA VREMENA

Rijeka jutros ‘na nuli’, temperature ponegdje i do -14: DHMZ izdao upozorenje na hladni val, tri hrvatska grada na udaru

Foto. Daniela Butković Farmasi

Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova

Hrvatska će danas biti pod hladnim valom. “Kroničnim bolesnicima izlaganje ovako niskim temperaturama može imati loš utjecaj na zdravlje. Novi tjedan počinjemo stabilno i hladno, ali uz postupno slabljenje anticiklone. Naime, vrlo vjetrovito je na sjeverozapadu kontinenta, a taj će frontalni poremećaj u noći na utorak, doduše znatno oslabljen, okrznuti i naše krajeve”, kazao je meteorolog RTL-a Dorian Ribarić.

Prema DHMZ-u, u Zagrebu je danas u 6 sati izmjerena temperatura 9,6 stupnjeva Celzija a najniža temperatura u Hrvatskoj bila je u Samoboru (-13) i Bednji (-13,3) te na Risnjaku (-14,2).

Danas prijepodne u nizinama magla, bit će vrlo hladno, a postoji opasnost od poledice. Mraza će biti i uz more. Bura gotovo potpuno slabi i samo još na krajnjem jugu bit će umjerene jačine. Poslijepodne barem djelomice sunčano, ali ostaje hladno, tek dva tri stupnja iznad nule usprkos početku južine. U Dalmaciji obilje sunca, mirno i ugodnije uz 12,13 stupnjeva.

Utorak će biti najoblačniji dan u tjednu. Na kopnu su u noći moguće slabije oborine na granici kiše i snijega, ali se mogu lediti na hladnom tlu. Temperatura će od srijede još malo porasti i biti iznad prosjeka za ovo doba godine, dodaje meteorolg za RTL.

Evo i cijele prognoze vremena:

Izdana upozorenja za hladne valove

Hrvatska je pod naletom hladnih valova, a DHMZ je izdao upozorenje za ponedjeljak u kojem je Zagreb označen kao područje velike, a Karlovac i Rijeka umjerene opasnosti.

Kako su objasnili iz DHMZ-a, iz kojeg upozoravaju na hladne valove, oni su slični kao i topli, a djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova.

Kriteriji za pojavu hladnih valova koji mogu biti opasni za zdravlje ljudi određeni su pomoću podataka smrtnosti i podataka temperature zraka u razdoblju 1983-2008. Stupanj opasnosti određuje se prema stupnju povećanja smrtnosti.

Upozorenje na hladnoću koja djeluje na zdravlje nije isto kao upozorenje na nisku temperaturu

Upozorenje na hladnoću koja djeluje na zdravlje nije isto kao upozorenje na nisku temperaturu. Niske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energije, osobito električne, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl. Pragovi koji postaju kritični za zdravlje u pojedinim se regijama mogu znatno razlikovati od pragova odnosno vrijednosti temperature koja može utjecati na privredu, gospodarstvo, promet, ekonomiju i sl. Upozorenje na hladnoću unutar platforme Meteoalarma podrazumijeva širi spektar utjecaja te se razlikuje od upozorenja na hladnoću koja može utjecati na zdravlje.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

HAK: Moguća poledica na vlažnim dijelovima kolnika

Zbog niskih je temperatura moguća poledica na vlažnim dijelovima kolnika. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti pa iz HAK-a vozače pozivaju da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Prometna nesreća na autocesti A7 između čvora Orehovica i čvora Rijeka istok u smjeru mosta Krk. Vozi se uz ograničenje brzine 60 kilometara na sat.

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) na: DC1 Vaganac-Udbina-Gračac i DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo.

Povremena su usporavanja zbog veće gustoće prometa na gradskim prometnicama i obilaznicama te u zonama radova i privremene regulacije prometa. Potreban je dodatan oprez i strpljenje.

Danas, 22. siječnja, nastavljaju se radovi na riječkoj obilaznici (A7) na čvoru Učka. Iz smjera Zagreba/Križišća prema Opatiji/Puli) promet je obustavljen i teče obilazno preko čvora Trinajstići (A7) na državnu cestu DC8. Planirani završetak radova je 9. veljače.

Večeras od 21 do 6 sati bit će prekinut promet na A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između čvorova Rijeka istok i Sveti Kuzam u smjeru Rupe.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme na cestama u Lici i Gorskom kotaru.

Zbog pojačanih kontrola na ulasku u Sloveniju povremeno su moguća čekanja u prometu teretnih vozila, osobito na Bregani i Maclju. Zbog izvanrednog događaja granični prijelaz Ilok zatvoren je za vozila teža od 3,5t.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari