RIMETEO Jučer na Cresu 21°C, ali sredozemna ciklona prekida sedmodnevnu „idilu“

Cres

Površni promatrač jučer je mogao zaključiti da je vani proljeće. Temperature na Kvarneru narasle su i do 20°C, a i u Gorskom kotaru su dosta visoke.

Uz obalu je bilo uglavnom vedro, umjerene naoblake bilo je na južnim otocima. Vjetar je bio slab, prevladavajuće južnih smjerova. Jučer u 14 sati Cres je mjerio 21°C, Rijeka, Krk i Senj 20°C, Rab, Kukuljanovo, Malinska i Crikvenica 19°C te Mali Lošinj i Opatija 18°C. U Gorskom kotaru i Lici uz vedrinu bilo je i umjerene naoblake. Temperature zraka nisu bile odveć niske, pa je tako Zavižan mjerio 13°C, Delnice i Otočac 12°C, Parg 11°C, Gospić 10°C.

Međutim, dovoljno je pogledati kalendar i uvidjeti da smo već punih mjesec dana u kalendarskoj jeseni, odnosno da smo u dobu godine koje nam u jedan dan donese promjenu vremena, iz kratkih rukava u jakne.

Trenutno se pogledom na barometar ne može zaključiti da se nešto sprema. Zato postoje satelitske snimke i drugi materijali koji jasno sugeriraju da nam stiže promjena vremena.

Iz smjera zapadnog Sredozemlja prema Ligurskom moru kreće se frontalni poremećaj, nastao zbog djelovanja snažne ciklone nad Atlantikom, a upravo zbog tog poremećaja, u Ligurskom moru će se u noći na četvrtak formirati plitka ciklona, koja će se brzo premještati sa sjevera prema jugoistoku uz slabljenje, tako da će već do petka uslijediti i stabilizacija.

Više oborina očekuje se u četvrtak kada lokalno može biti i grmljavinskih nestabilnosti, posebno na kvarnerskim otocima. Valja upozoriti i na umjereno do jako jugo, koje na vanjskim otocima može imati i olujne udare.

Jugo će u četvrtak poslijepodne i navečer zamijeniti bura i označiti početak dulje stabilizacije vremena.

RIMETEO portal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views