VELIKA MAČKA

Ris Kras stigao iz Slovačke i sada luta hrvatskim šumama: ‘Inače to ne bi bio životni problem, ali…’

Foto: Marko Matešić/LIFE Lynx - hrvatski terenski blog

Dodajmo da je Ris stigao u Nacionalni park Plitvička jezera krajem ožujka, došao je iz Slovačke kao posljednji ris u sklopu LIFE Lynx projekta koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije

Ris Kras već točno pet mjeseci luta hrvatskim šumama pa su se zbog njega oglasili na Facebook stranici LIFE Lynx.

Foto: Marko Matešić/LIFE Lynx – hrvatski terenski blog

Izbor između života na Plitvičkim jezerima ili u Gorskom kotaru još uvijek muči Krasa. Kažu kako inače to ne bi bio veliki životni problem, ali kod risa je drugačije.

“Naime, odrasli mužjaci žive na prostoru prosječne veličine 100 – 300 kilometara kvadratnih i ne dijele ga s drugim mužjacima. No, teritorij mužjaka se može preklapati s teritorijem jedne ili više ženki. Kako bi se Kras smjestio na jednom području, on mora pronaći stanište odgovarajuće kvalitete kojeg nije zauzeo drugi mužjak”, stoji u objavi.

Ipak, situacija s ovim risom je drugačija jer prema podacima s njegove telemetrijske ogrlice, on se kreće naokolo, ali izgleda da se još nije skrasio.

Foto: hrvatski terenski blog

“Kras je nakon ispuštanja kratko svratio do granice s Bosnom i Hercegovinom i brzo se vratio na Plitvice, pa je sredinom travnja otišao na izlet do Gorskog kotara. Sredinom svibnja se vratio na Plitvice i s ljetnim vrućinama je opet otišao u Gorski kotar, gdje se nalazi i sada”, piše LIFE Lynx.

Dodajmo da je Ris stigao u Nacionalni park Plitvička jezera krajem ožujka, došao je iz Slovačke kao posljednji ris u sklopu LIFE Lynx projekta koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari