COVID KAO SUVENIR

‘Robert Koch’: U 4 tjedna triput se povećao broj Nijemaca koji se iz Hrvatske vraćaju zaraženi

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Tjedni izvještaj Instituta Robert Koch (RKI) opisuje sve brži rast oboljelih od covida u Njemačkoj kako se građani te zemlje vraćaju s odmora. Tijekom prošlog tjedna otkriveno je 48.700 oboljelih, stoji u izvještaju, što je 52 posto više u odnosu na prethodni tjedan.

Daleko najgora incidencija je u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, dok je na nacionalnoj razini incidencija obolijevanja Nijemaca od covida-19 59.

 

Izvještaj posebno izdvaja porijeklo zaraze koje je utvrđeno kod svakog oboljelog. Od 48.700 za njih 17.331 zdravstvene i epidemiološke službe utvrdile su da su se zarazili u Njemačkoj. Za daljnjih 5804 potvrdili su da su se zarazili u inozemstvu i donijeli virus sa sobom, pišu Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Za čak 25.565 oboljelih Nijemaca tijekom tjedana dana nije se uspjelo utvrditi gdje su se zarazili koronavirusom.

U tablici kojom prikazuje zemlje iz kojih su se Nijemci kroz 33. tjedan ove godine vraćali zaraženi, RKI navodi Hrvatsku kao treći najčešći izvor zaraze. Kod 507 ljudi RKI prenosi da je utvrđeno da su se, očito najčešće s odmora na moru, zaraženi vratili iz naše zemlje.

Ako se promatra cijeli kolovoz, Turska je uvjerljivo najgora, zatim Kosovo i potom Hrvatska. Kroz kolovoz dalje slijede većinom turističke zemlje: Španjolska, Sjeverna Makedonija, Italija, Francuska, Grčka, Maroko, Bugarska…

Ako se kolovoz promatra kroz udjele zaraženih povratnika u Njemačku iz inozemstva, vidi se da se svaki četvrti zarazio u Turskoj, svaki osmi na Kosovu, svaki deseti u Hrvatskoj…

Jučer je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio koronakartu 14-dnevne incidencije covida prema kojoj su Jadran Hrvatske, sjever zemlje i Grad Zagreb ostali u narančastom. Ostatak zemlje je iz zelenog prešao u narančasto.

Hrvatska je, inače, kako bi od covida-19 spasila svoju ovogodišnju kritično važnu turističku sezonu, posebno bila aktivna u uvođenju protokola na razini EU-a, odnosno pravila o ulasku u zemlju ovisno o statusu cijepljenja, testiranju ili dokazu o tome da je osoba koja želi na Jadran, preboljela covid.

Tablica o zemljama iz kojih su se Nijemci vraćali zaraženi, pokazuje i to da se četiri tjedna ranije s odmora u Hrvatskoj vratilo triput manje zaraženih nego tijekom aktualnog tjedna; njih 149. Sljedećeg tjedna otkriveno je 249 takvih slučajeva, potom čak 593 i konačno najnovijih 507, što je zapravo određeni pad.

Pad u tom tjednu RKI je registrirao i u slučaju Španjolske, Italije i Francuske.
Objave Instituta Roberta Kocha direktno se tiču i Hrvatske, ne samo epidemiološki, nego i zbog turizma, odnosno hrvatske ekonomije, zato što objave i promjene statusa o covidu-19 “Roberta Koch” odmah diljem Njemačke prenose svi portali koji se obraćaju Nijemcima koji se spremaju na put.

Najnoviji pregled RKI-a donosi i geografski i demografski pregled stanja s covidom-19 u Njemačkoj. Najviše je prošlog tjedna bilo oboljelih među mladima, čak 115 na 100.000 stanovnika bilo ih je u dobi između 15 i 34 godine.

U apsolutnim brojkama, mladih je oboljelo skoro dvostruko više od svih ostalih dobnih skupina skupa. U toj dobnoj skupini izrazito je najmanji udio cijepljenih protiv covida.

Pandemija se i u Njemačkoj očito strelovito ubrzava. Prije mjesec dana na PCR testiranju pozitivnih je bilo 1,63 posto Nijemaca, sada pak čak 7,88 posto. Iz priloženih grafikona vidi se i to da je Njemačka trenutno po broju zaraženih otprilike tamo gdje je bila oko sredine ožujka i da se krivulja, jednako kao i onda, naglo uspinje.

Stanje s pandemijom u Njemačkoj proljetos kulminiralo je krajem travnja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views