Roditelji, stiže pomoć! Nastavnici, studenti i stručnjaci besplatno će djeci objašnjavati gradivo

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell/Vijesti.hr

Organizirali su besplatne instrukcije za osnovnoškolce i srednjoškolce, a pomažu i u pripremama za maturu

Oglas

POVEZANI VIDEO

Oni su tim od preko 49 volontera i instruktora. U ovom teškom vremenu epidemije koronavirusa koja vlada u Hrvatskoj, na neki su način htjeli pomoći. Djeca ne idu na nastavu te je sve organizirano online i preko televizije.

Studentica 4. godine njemačkog jezika i književnosti te pedagogije na Sveučilištu u Zadru, pokrenula je jednu velikodušnu inicijativu. Osnovnoškolcima i srednjoškolcima davat će instrukcije potpuno besplatno! O svemu smo popričali upravo s inicijatoricom Lanom Matičević.

“Nakon što sam objavila oglas da ću naredna dva tjedna pružati besplatne instrukcije za njemački jezik preko noći se priključilo preko 49 volontera/instruktora. Bok uz bok me je podržala i Udruga Degombo te su se ozbiljno prihvatili posla u realizaciji samog projekta. Sada uži tim broji nekoliko članova uz preko 40 volontera, a sve više ih se javlja. Upravo zbog velikog broja volontera, uspjeli smo pokriti sve predmete u osnovnim i srednjim školama, što izrazito puno znači i maturantima koji ove godine polažu maturu”, rekla je studentica Lana Matičević za Vijesti.hr.

Sve će se održavati online

Kako kaže, o ovoj akciji uopće nisu dugo razmišljali.

“Dok sam putovala kući, razmišljala sam što mogu učiniti od doma, a da se osjećam korisno, obzirom da uz fakultetske obaveze i tenis, volontiram. Kako volontiranje narednih dva tjedna nije bilo dostupno, moralo se nešto smisliti”, kazala je Lana.

Radi sigurnosti, instrukcije će održavati online, preko platforme/aplikacije Slack. U njihovom timu nisu samo studenti, tu su i nastavnici te stručnjaci “koji su pokazali nesebičnost i volju”. A svi u ovome imaju iskustva.

“Važno je napomenuti da su se svi koji su se prijavili, prije ove situacije održavali instrukcije, stoga se može reći da posjedujemo opće kompetencije koje su potrebne za online instrukcije”, objasnila nam je Lana.

Kazala nam je i koji je njihov primarni cilj.

“Trebamo biti jedni za druge tu”

“Naš primarni cilj i misija je da smo dostupni za roditelje i učenike sve dok se nalazimo u ovoj situaciji, odnosno dok se nastava održava na daljinu. Nakon povratka redovne nastave, volonterima dajemo potpuno slobodu hoće li se i dalje baviti online instrukcijama besplatno ili će održavati instrukcije prije ovoga projekta”, rekla je.

Misle i kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobro organiziralo nastavu preko televizije, no naravno, uvijek ima mjesta za napredak. Objasnila je i na koji način ih se može kontaktirati ako roditelji žele besplatne instrukcije za svoju djecu.

Online nastava ne može u potpunosti zamjeniti redovnu nastavu, stoga ukoliko je od predavanja nešto ostalo nejasno ili roditelji žele zajedno sa svojom djecom nešto temeljnije proći i izvježbati, a ne razumiju točno što ili kako, onda se mogu nama obratiti. Osnovana je stranica ‘Pomoć hrvatskom školstvu pogođenim koronavirusom’ gdje smo izdali i napravili sve upute kako nas roditelji mogu kontaktirati”, kazala je Lana.

Zaključila je i kako platforma zasad odlično funkcionira te zasad nema nikakvih poteškoća.

“Možemo zaključiti da ćemo roditeljima biti od pomoći onoliko koliko možemo pružiti, ali ne sumnjam u to da ćemo dati sve od sebe. U ovakvim situacijama trebamo biti jedni za druge tu”, rekla je studentica Lana.

Roditelji, ako vam je potrebna neka informacija, obratite im se preko Facebook stranice Pomoć hrvatskom školstvu pogođenim koronavirusom”. Ovo je poveznica gdje će se održavati instrukcije, a ovo je link na upute za roditelje.

Vijesti.hr
Exit mobile version