RTL ANKETA: SDP osvaja VII. izbornu jedinicu, Živi zid i ovdje je treća snaga!

Idi na originalni članak

Nastavljamo s objavom ekskluzivne ankete RTL-a koju Promocija plus provodi za RTL i Jutarnji list. Još malo ostalo nam je do kraja i konačne slike Sabora da su sada izbori. Danas donosimo rezultate za VII. izbornu jedinicu

Oglas

U ovom gotovo bratoubilačkom ratu u Vladi, gdje se čini da su svi protiv svih, evo kako situaciju žele rasplesti ispitanici u VII. izbornoj jedinici.

Samo četvrtina ispitanika protivi se novim izborima, a čak 65 posto želi – ponovno na birališta.

I to što prije ili najkasnije do kraja godine, ali mali je postotak onih koji su i do tada spremni čekati.

A da su izbori ovoga vikenda SDP bi u ovoj izbornoj jedinici odnio pobjedu. Podupire ih gotovo 32 posto ispitanika. Uz HDZ je njih 24,5 posto, a Živi zid je treća snaga. Znamo da je rodni Karlovac Ivana Vilibora Sinčića u ovoj izbornoj jedinici, ali prije šest mjeseci Živi zid je ovdje imao potporu od niti 6 posto. Sada im je potpora udvostručena, dok je u isto vrijeme MOST u šest mjeseci izgubio dvije trećine potpore iz studenog.

U mandatima: SPD osvaja 6, HDZ 5, Živi zid 2 i MOST 1 mandat.

HNS, koji je na izborima dobio zastupnika ima potporu manju od 2 posto, a od ostalih najbolje prolazi Bandićeva stranka, gotovo 4 posto, ali i to je ispod praga.

U usporedbi s izborima od prije šest mjeseci, pozicije dvaju velikih blokova gotovo su iste, a MOST i Živi zid kao da su se zamijenili.

SDP je u studenom osvojio 5, sada bi dobio 6, ali gube mandat HNS-a s kojim su tada bili u koaliciji. 5 HDZ-ovaca ponovno bi ovdje osvojili mandat, a MOST, koji je na izborima osvojio 2 zastupnika, sada pada na jednog. Istovremeno Živi zid imao je jednog, a sada bi do Sabora stigla čak dva njihova predstavnika.

A da su bivši birači MOST-a najviše prešli Živom zidu vidimo i u VII. izbornoj jedinici. Samo 36 posto ponovno bi zaokružilo MOST, a 20 posto prešlo bi Sinčićevom timu. Nešto koristi ima i SDP, ali značajan je postotak još uvijek neodlučnih.

VII. izborna jedinica koju smo upravo analizirali ukupno je i sedma po redu, pa je u našoj sabornici već 98-ero zastupnika! Od toga SDP-ovih 39, HDZ-ovih 35. MOST još uvijek treća snaga s 9 zastupnika, ali Živi zid ima ih čak 8. IDS ostaje na 3, HDSSB i HNS po 2 mandata.

Omjer snaga je zasada: četiri plave HDZ-ove i tri crvene SDP-ove izborne jedinice. Već sutra donosimo rezultate za VI. izbornu jedinicu.

Damira Gregoret

Exit mobile version