RTL anketa: ‘Zacrvenila’ se i VIII. izborna jedinica, Živi zid i dalje uzima glasove Mostu

Idi na originalni članak

Točno pola godine nakon izbora donosimo ekskluzivnu RTL anketu koju je Promocija plus provela za RTL i Jutarnji list. Nakon obrađenih III., IV. i V. izborne jedinice u RTL-u Danas smo donijeli rezultate za Istru i Kvarner

Oglas

I Istra i Kvarner žele ponovno na birališta i to u velikom postotku.

Gotovo 65 posto ispitanika političku krizu pokušali bi riješiti novim izborima. Protiv je 18,6 posto, a ima i onih koji još nisu sigurni ili ih to uopće ne zanima.
Više od polovine onih koji su za izbore političarima poručuje da su nestrpljivi i što prije žele ponovno dobiti priliku zaokružiti svoju opciju. U igri su još i rujan i kraj godine, a zanemariv je broj onih koji su spremni dulje čekati.

U ovom trenutku SDP je pobjednik u VIII. izbornoj jedinici! Tako misli gotovo 34 posto ispitanika. IDS je druga snaga sa upola manjom potporom, slijedi HDZ – gotovo 13 posto, a odmah nakon njih Živi zid – značajnih 7,7 posto potpore, a u studenom su osvojili 5 posto. Sada taj postotak ostvaruje MOST, njima se dakle u šest mjeseci potpora doslovno prepolovila.

U mandatima: SDP 7, ISD 3, HDZ 2 i Živi zid i MOST po jedan mandat. Treba još reći da je od ovih sedam, jedan SDP-ov mandat granični gubitnički, a HDZ bi mogao bolje proći jer ima još i jedan granični dobitnički mandat.

Debelo ispod praga su HSU, HSP Ante Starčević i Laburisti – a sve ove tri stranke su dobile na izborima svog zastupnika u Saboru. No, značajan je ukupni broj još uvijek neodlučnih birača – ovih 15-ak posto ispitanika moglo bi drugačije posložiti političke karte.

Usporedili smo rezultate s brojem mandata dobivenih prije šest mjeseci. U studenom je SDP osvojio 5 mandata, a sada dobiva 7. No, partneri iz tadašnje koalicije Hrvatska raste, laburisti i umirovljenici, Silvano Hrelja i Nansi Tireli gube mandate – pa ispada da su na istome. Čak bi i IDS dobio isti broj zastupnika kao na izborima, a vidimo ponovno bi i dva HDZ-ovca iz Istre i Kvarnera došlo do Sabora.

No, partner iz Domoljubne koalicije HSP Ante Starčević i u ovoj izbornoj jedinici ostaje bez mandata. Živi zid i dalje u zamahu, zastupnika osvajaju i ovdje. A iako bi i MOST-ova Ines Strenja Linić ponovno bila zastupnica, ukupno MOST uživa dvostruko manju potporu.

A koga bi onda zaokružili njihovi birači? Manje od 31 posto ponovilo bi odluku iz studenog. Podjednako bi otišlo SDP-u i Živom zidu, značajno ima neodlučnih, ali i onih bivših glasača MOST-a koji više ne bi otišli na biralište.

I evo nas do sabornice. Obradili smo četiri izborne jedinice, III., IV., V. i VIII. i evo kako se rasporedilo 56-ero zastupnika. SDP ima 24, HDZ 17, Živi zid i MOST su izjednačeni – imaju po četiri mandata. ISD 3, HDSSB 2, baš kao i HNS.

Na karti to izgleda ovako. Tradicionalno lijeva VIII. izborna jedinica se zacrvenila, pa zasad imamo dvije crvene i dvije plave HDZ-ove izborne jedinice.

Koja će boja prevladati u IX. izbornoj jedinici doznajte u utorak, a istraživanja zaista otkrivaju da Živi zid ozbiljno puše za vratom MOST-u kao treća snaga, a upravo bi to moglo i dodatno zakompicirati situaciju da se održe prijevremeni izbori.

Damira Gregoret

Exit mobile version