SPAS U ZADNJI ČAS?

Rugaju im se da u japankama idu u planine: Česi bi nam sada mogli spasiti sezonu!

Idi na originalni članak

‘Ne mogu zamisliti da barem jednom godišnje ne otputujem u Hrvatsku, najčešće ljeti…’

Oglas

U spas nam stižu – Česi. Turisti koje mnogi rado smatraju onima koji u čarapama i japankama lutaju planinama, koji se se probude na luftiću na pola puta do Italije, koji jedu samo paštetu koju su si sami donijeli – oni bi nam mogli spasiti sezonu. Naši vjerni gosti neće nas razočarati ni kad nam je najgore: češke agencije same su se dosjetile da se organiziraju zračni i cestovni koridori kojima će stizati njihovi turisti s potvrdom da nemaju koronu.

Turisti iz Češke mogli bi spasiti hrvatsku turističku sezonu. Bude li epidemiološka situacija to dozvolila prijatelji Česi stizat će avionima i posebnim cestovnim koridorom na Jadran pa će nam po tko zna koji put reći Ahoj. Dok se čeka razvoj situacije, šalju nam razglednice iz Češke.

“Zašto putujem u Hrvatsku? Jer uvijek otkrivam nešto novo, kao povjesničarka umjetnosti i slikarica, volim stare gradove, od Dubrovnika sve do Rovinja  sam proputovala cijelu obalu i teško je reći gdje mi je bilo najljepše, zato što je svugdje prekrasno”, kaže nam Ivana Baučić-Bryndzová iz Praga.

“Ne mogu zamisliti da barem jednom godišnje ne otputujem u Hrvatsku, najčešće ljeti na godišnji odmor. Samo jednu godinu sam to preskočio, zbog čega sam jako žalio, jer destinacija koju sam odabrao umjesto Hrvatske uopće nije ispunila moja očekivanja”, dodaje Nikola Ivkovič.

“Nadam se da na kraju osmog ili početkom devetog mjeseca kao svaku godinu ići ćemo na odmor na more u Orebić. Opet ćemo posjetiti Zagreb, grad koji toliko podsjeća na Prag. Pogledat ćemo ginka, Adama i Evu u Daruvaru”, govori Pavla Donaufová iz Mělníka.

Na vijest o njihovu dolasku javila se gorska služba spašavanja i nasmijala Hrvatsku. Što japanka sastavi, korona ne rastavi. I da, sjećamo se naslova o Česima koji su upali u probleme na moru pa je za njima organizirana potraga, čak je i njihov ministar svojedobno upozoravao sugrađane da budu oprezni na odmoru.

Ali zanimalo nas je koliko je sve što o Česima slušamo stereotip. Planinarenje na Biokovo u japankama po navećoj žegi i s vrlo malo vode. Statistika nas je iznenadila.

Hrvatska je Česima prvi odabir

“Gledajući našu statistiku, možemo reći da su po broju spašenih češki gosti negdje na sedmom ili osmom mjestu, a oni koji prednjače su oni koji imaju veću kulturu šetanja po prirodi, neurbanom terenu, bilo da se radi o planinarenju ili bicikliranju. Česi imaju taj jedan specifičan avanturistički duh. Možda su zato zanimljivi, ali nisu ni blizu u broju akcija spašavanja”, kaže Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

Hrvatska je Česima prvi odabir za odlazak na odmor. Prošle ih je godine bilo oko 800 tisuća. Koronavirus ih nije zaobišao, imaju 6300 slučajeva, a danas samo dva nova. Otvori li se mogućnost njihovog dolaska u Hrvatsku morat će sa sobom imati potvrdu da su zdravi.

Još jedan mit o našim prijateljima Česima je da na plaži jedu paštetu i rajčicu. Ipak, prosječna potrošnja češkog turista je 123 eura dnevno.

“Mislim da se sve polako promijenilo u zadnjih 5 do 10 godina. Postali su Česi malo ozbiljniji. Malo su se promijenile i destinacije, nisu tu samo kampovi i šatori. Mislim da su Česi postali dosta dobri potrošači što se turizma tiče”, ističe Pavel Duchoň, konzul Republike Češke u Hrvatskoj.

I nemamo se pravo rugati Česima zbog paštete jer mi na skijanje nosimo lonac sarme. Kad smo kod stereotipa, naši prijatelji za nas misle da volimo brzu vožnju kako bismo što prije došli do najbliže terase gdje ćemo provesti nekoliko sati. Češki konzul kaže, ono što neki kod nas misle o njima, dio je povijesti.

“Mislim da je to bilo kad su Česi mogli slobodno da idu u Hrvatsku. Prije 20 godina i da je tad bilo dosta ovih slučajeva. Česi jesu avanturisti, to nije sporno. Čeh ne želi samo ležati na plaži, ako je ispod Biokova onda mora ići na Biokovo”, dodaje Pavel Duchoň.

Javili su nam se i Česi iz Daruvara, glavnog grada te nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ljubav između Čeha i Hrvata ne spore, kažu to je tradicija, ali bez predrasuda.

“Vjerujem da dijelim mišljenje sa svojim sugrađanima da je vrlo neprimjereno da se često rugamo češkim turistima. Posebno kada znamo koliko su oni vjerni turisti. Posebice jer su oni začetnici organiziranog turizma u Hrvatskoj, da su odani i da dolaze u najkriznijim sezonama”, poručuje Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu. 

Tako bi ovu nikad neizvjesniju sezonu, mogli spasiti Česi.

Vijesti.hr
Exit mobile version