BLIŽI LI SE KRAJ RATA?

Rusija i Ukrajina dogovorili plan za kraj rata u 15 točaka: Ukrajinci ne vjeruju Putinu

Foto: Twitter/ @ratemyskyperoom

Iako su Moskva i Kijev izjavili da su postigli napredak u uvjetima dogovora, ukrajinski dužnosnici i dalje su skeptični

Ukrajina i Rusija postigle su značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 točaka, uključujući prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja svojih oružanih snaga, piše Financial Times.

Predloženi sporazum, o kojem su ukrajinski i ruski pregovarači prvi put u cijelosti raspravljali u ponedjeljak, uključivao bi odricanje Kijeva od svojih ambicija za pridruživanje NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje u zamjenu za zaštitu od saveznika kao što su SAD, Velika Britanija i Turska, prenose RTL Vijesti.

Iako su Moskva i Kijev izjavili da su postigli napredak u uvjetima dogovora, ukrajinski dužnosnici i dalje su skeptični da je ruski predsjednik Vladimir Putin u potpunosti predan miru i zabrinuti su da Moskva kupuje vrijeme za pregrupiranje svojih snaga i nastavak ofenzive.

Ukrajina će zadržati svoje oružane snage, ali će biti obvezna ostati izvan vojnih saveza poput NATO-a i suzdržati se od smještaja stranih vojnih baza na svom teritoriju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari