PRIJETI NOVA ESKALACIJA

Rusija prema finskoj granici premješta raketni sustav koji može nositi i nuklearne glave

Idi na originalni članak
Foto: Twitter/ Screenshot

Svijet sa strepnjom sad gleda prema sjeveru Europe

Oglas

Britanski mediji objavili su snimku s društvenih mreža za koju pišu kako je Rusija počela premještati nuklearne rakete uz finsku granicu samo dan nakon što je ta zemlja objavila da će se kandidirati za članstvo u NATO-u.

Video, navode, prikazuje kamione s balističkim projektilima Iskander – koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama – kako se kreću autocestom prema, navodno, Viborgu kod granice s Finskom.

Nakon što su Finska i Švedska objavile službene planove za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u, rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas da je taj potez “teška pogreška” i da će imati “dalekosežne posljedice”.

Viborg se nalazi samo pedesetak kilometara od Finske odnosno oko 217 kilometara od Helsinkija, što glavni grad stavlja u domet ruskih projektila.

Iskander je pokretni balistički raketni sustav čije dvije rakete imaju domet domet do 500 kilometara, a njegovi projektili mogu nositi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave. Ove rakete neposredno uoči udara u cilj izbacuju lažne mamce tako da neprijateljski protuzračni sustavi ostaju zbunjeni, točnije ne mogu prepoznati projektil s pravom bojevom glavom

Jedna od najvećih NATO vježbi

Istovremeno, u Estoniji počinje vojna vježba NATO-a, jedna od najvećih izvan SAD-a, a u njoj sudjeluje oko 15.000 vojnika iz 10 različitih zemalja – uključujući Finsku, Švedsku i mali odred iz Ukrajine. Nosi naziv “Siil” (Jež), a održava se samo 60-ak kilometara od najbliže ruske baze. Plan je da traje do 3. lipnja, prenose RTL Vijesti.

Exit mobile version