MASOVNO, SMRTONOSNO, NENADANO

‘Rusima pakao počinje s proljećem!’, najavio ukrajinski general koji je najavio i Putinov napad

Screenshot RTL

Šef ukrajinske obavještajne službe još u intervjuu u studenome govorio je da će Putin krenuti u rat na Ukrajinu. Imao je svoje izvore. Sad predviđa sasvim drugo

Brigadni general Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, najavio je u intervjuu za američki The Nation da će s dolaskom proljeća vojska Ruske Federacije imati navodno užasne probleme na područjima koja je uspjela osvojiti.

“Naši borci, naši vojnici, čak i naši lovci, počet će loviti agresora, ruske trupe, po šumama pomoću svojih oružja… Doći će proljeće, naše šume će ozelenjeti i agresoru će se otvoriti pravi pakao”, kazao je Budanov.

Više od toga da s proljećem na teren, i to onaj iza ruskih linija, stupaju ukrajinski gerilci, Budanov nije htio otkriti. Rekao je samo da će biti riječ o “jako velikom broju ljudi”, uspoređujući to s otporom u narodu kakav su u svoje vrijeme organizirali u Afganistanu ili u Vijetnamu.

Riječ je o čovjeku koji je još u studenom 2021. za Military Times izjavio da Vladimir Putin priprema ratni pohod na Ukrajinu. Istini za volju, još dugo nitko ili barem malo tko na Zapadu u to nije vjerovao.

Budanov je u intervjuu spomenuo i nešto od brojnih, analitičari će reći niza katastrofalnih pogrešaka ruskog vojnog vrha, počev od pretpostavki za sam napad na Ukrajinu:

“Rusko zapovjedništvo preračunalo se mnoštvo puta, a mi smo te pogrešne procjene iskoristili… Ukrajinska vojska pokazala je da je ruska vojska kao druga najveća armija svijeta, samo mit, da je to tek srednjovjekovno koncentriranje ljudstva, zastarjeli način ratovanja.”

Spomenuo je i obavještajne izvore:

“Imamo mnoštvo doušnika i u vojsci Rusije, ali i u njihovim političkim krugovima… U studenom mi smo već znali za namjere Rusa, a kao što vidite, sve (što smo govorili) to se i obistinilo.”

“Jedino što se datum promijenio nekoliko puta”, dodao je. No, nije puno promašio, umjesto krajem siječnja, kako je tvrdio u studenome da će se vladar iz Kremlja to napraviti, Putin je naredbu za napad na Ukrajinu izdao 24. veljače.

Rekao je i zanimljiv podatak da su čečenske trupe, koje je gromoglasno najavljivao Ramzan Kadirov, pratili koristeći njihove mobilne telefone. To je i inače problem ruske vojske, kako su navodili analitičari zadnjih tjedan dana, koji je doveo do toga da su ruski časnici počeli koristiti mobitele koje bi oteli ukrajinskim civilima, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari