FINANCIJSKI PAD U BEZDAN

Ruski rubalj nakon sankcija pao na vrijednost manju od 1 centa. Rusija u očaju rasprodaje devize

Ruski rubalj nakon sankcija pao na vrijednost manju od 1 centa. Rusija u očaju rasprodaje devize

Naredili su ruskim tvrtkama koje izvoze robe i usluge, da hitno prodaju čak 80 posto svojih rezervi u stranim valutama

Ruski rubalj jutro u ponedjeljak dočekao je padom od 40 posto vrijednosti u odnosu na američki dolar, donosi Reuters, što Time ilustrira podatkom da danas, kratko nakon izbacivanja Rusije iz sustava SWIFT u sklopu sankcija zbog agresije na Ukrajinu, ruski rubalj vrijedi manje od 1 posto američkog centa. To se onda može primijeniti i na 1 eurocent.

Reuters prenosi i objavu Središnje banke Ruske Federacije (SBR) da je danas podigla svoju kamatnu stopu s ionako visokih 9,5 posto na čak 20 posto. SBR se citira da je riječ o posljedicama “vanjskih uvjeta”, naravno, i o potezu kojim se nastoji spriječiti pad rublja i “rizik inflacije”.

Rusko ministarstvo financija i središnja banka usto su zajednički odredili da kompanije iz Rusije koje izvoze robe i usluge, prodaju 80 posto svojih depozita u stranim valutama na tržištu. Time se, očito, namjerava povećati potražnja za rubljom i spriječiti ili barem usporiti strmoglavi pad vrijednosti, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari