"DOMA JE NAJLJEPŠE"

S CRO karticom na godišnji odmor – pogledajte koje sve troškove si možete pokriti!

Nakon što je Vlada još krajem prošle godine donijela odluku o uvođenju tzv. CRO kartice kako bi se potaknulo domaće turiste za putovanja unutar zemlje, u srijedu su proširili krug usluga koje će se tom karticom moći plaćati

Tako će građani kojima poslodavci uplate 2500 kuna godišnje, a riječ je o neoporezivom iznosu,  tom karticom moći platiti i smještaj kod privatnog iznajmljivača, usluge putničkih agencija te čarter tvrtki, prenosi 24 sata.

“Do sada je ta kartica bila namijenjena za usluge smještaja te hrane i pića u ugostiteljskim objektima, a sada se proširuje krug usluga i na putničke agencije te touroperatore, što omogućava i plaćanje paket aranžmana kod ugostitelja, ali i privatnih iznajmljivača, kojih imamo registriranih 108.000 Također se širi krug usluga i na iznajmljivače plovila tj. čarter tvrtke, što isto prije nije bilo – rekao je ministar turizma Gari Cappelli i najavio kkao će se prve kartice početi izdavati 1. srpnja.

“Ovu mjeru Ministarstvo turizma provodi s poslovnim bankama. Na javni poziv se javilo sedam banaka, a prva će biti spremna za izdavanje kartice 1. srpnja. Do sada su banke naručile nekoliko tisuća kartica – rekao je Cappelli podsjetivši kako je cilj ove kartice potaknuti domaća turistička kretanja, odnosno povećati domaću turističku potrošnju. Dodao je kako je poticanje te kartice bilo prioritetno kako bi se građane potaknulo na potrošnju u kontinentalnom djelu Hrvatske, ali kako se ona, naravno, može koristiti na području cijele Hrvatske i to tijekom cijele godine.

Pravo na isplatu neoporezivog dijela naknade, istaknuo je, imaju fizičke osobe zaposlene u Hrvatskoj, dakle radnici koji obavljaju nesamostalnu djelatnost za koju primaju plaću temeljem zaključenog ugovora o radu, obrtnici, djelatnici slobodnog zanimanja te poljoprivrednici.

Kartica predstavlja oblik elektronskog vaučera s funkcionalnosti platežne debitne kartice koja glasi na ime radnika s rokom valjanosti od četiri godine.

“Prije ove epidemije napravili smo anketu koliko bi poslodavaca bilo zainteresirano svojim djelatnicima osigurati ta sredstva, 2500 kuna godišnje neoporezivo i 63 posto ih je bilo za tu mogućnost. Ova nova situacija i kriza sigurno će taj broj umanjiti, ali ona je dugoročni program Vlade. Među rijetkim smo zemljama koje bi onda imale ovu mogućnost, možda još dvije europske zemlje to imaju”, zaključio je Cappelli.

Naglasio je i da je trenutno u Hrvatskoj 60.000 turista istaknuvši da bi se u hrvatskom turizmu, ako se zadrži sadašnja dobra epidemiološka situacija, moglo dosegnuti 30 do 35 posto lanjskog prometa, piše 24 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari