NESPORAZUM, ILI....?

S koronaleta za Zagreb “nestao” 41 putnik! Capak objavio da ih je 74, a zapravo ih je bilo 115?!

Foto: Pixsell/Screenshot

Let Croatia Airlinesa OU411 iz Frankfurta za Zagreb 2. svibnja sletio je u zagrebačku zračnu luku. Deset dana kasnije, pokazalo se da je taj let bio žarište zaraze koronavirusom

Ovaj se let iz Frankfurta za Zagreb pokazao kao žarište koronavirusom sa dvoznamenkastim brojem zaraženih putnika, a da nešto “debelo nije u redu Riportalu je javio i naš čitatelj ovom porukom:

Pozdrav,
Priča se o avionu koji je 2.5.2020 sletio u Zagreb iz rankfurta. (Onaj s pošiljkom).
Rečeno je da je u avionu bilo 74 osobe. Bio sam na tom letu (ou411) jedini let tog dana Croatie airlinesa. Avion je bio pun do čepa, a to je bio airbus A319 koji ima 3 sjedala sa svake strane. Bilo je najmanje 140 osoba u avionu. Svi ko srdelice. Ali nosili smo maskice ,sve ok.“, napisao nam je čitatelj.

Podsjetimo, let Croatia Airlinesa OU411 iz Frankfurta za Zagreb 2. svibnja sletio je u zagrebačku zračnu luku. Deset dana kasnije, pokazalo se da je taj let bio žarište zaraze koronavirusom.

“Imamo situaciju u kojoj su se vratile 74 osobe, zajedno s članovima posade. Među njima je bilo više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Među njima se prvi razbolio 5. svibnja i sad ih imamo devet. Osim njih, u Zadru je jedna osoba koja je putovala tim avionom i u Sisku druga te jedan strani državljanin koji je doputovao tim avionom u Istru.

Svi ostali su kontaktirani, neki među njima još nisu pronađeni, niti se zna gdje se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mjera samoizolacije”, rekao je 12. svibnja na redovitoj konferenciji za medije ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nakon toga, bolest je potvrđena kod još dvoje ljudi, te se broj putnika zaraženih virusom koji su bili na letu popela na 14.

No sve druge brojke – prilično su kontradiktorne.

Dok je HZJZ cijelo vrijeme govorio o 74 putnika i članova posade. Zvjezdana Lovrić Makarić, koja je kao epidemiologinja zadužena za taj let za Jutarnji je rekla kako “je ukupno na navedenom letu bilo 115 osoba od čega je 10 osoba napustilo Hrvatsku“.

Capak je sve pripisao nesporazumu, Rekao je kako su putnici podijeljeni u u skupine, i prema tome su im stizali podaci „Jedan kolega radio je skupinu od 74, a to je skupina iz koje su proizašle sve dosad oboljele osobe. Drugi kolega radio je skupinu od 41 osobe iz koje zasad nema pozitivnih”.

Do nesporazuma je čini se došlo i kada se govori o prvom oboljelom. Na tiskovnoj konferenciji objavljeno je kako se prvi pacijent razbolio 5. svibnja.

No podaci HZJZ-a pokazuju kako je sve počelo najmanje dva dana kasnije.

“Prvi oboljeli potvrđen je 7. svibnja, nakon čega se tijekom epidemiološke obrade njegovih kontakata pokazalo da je putovao s većom skupinom putnika iz Švedske među kojima su neki imali blaže simptome već i prije samog leta” rekla je, dr. Lovrić Makarić za Jutarnji.

Prema svemu sudeći, datum koji je do sada objavljivan, 5. svibnja, dan je kada je prvi oboljeli počeo pokazivati prve simtome, a 7. dan kada je bolest potvrđena testom.

No to ujedno znači i da su sve epidemiološke mjere poduzete s dva dana zakašnjenja, pa Croatia Airlines o zarazi na letu službeno doznaje tek 8. svibnja.

“Krizni stožer Croatia Airlinesa 8. svibnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 2. svibnja o.g. putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb” ističu iz iz CA.

Na koncu, 14 osoba s leta pozitivno je na Covid-19, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji, među njima je i jedan od pet članova posade, što za sada službeno nisu potvrdili ni CA ni HZJZ. Čak devet oboljelih vezano je za putnike iz Švedske, odnosno djelatnike kompanije Đuro Đaković iz Slavonskog Broda. Na letu je ukupno bilo 20 osoba iz te kompanije.

Zaražena su i tri putnika, jedan sa sisačkog i jedan sa zagrebačkog područja te stranac oženjen za Hrvaticu koji je došao u Istru.

Net.hr/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari