A NEĆE RADITI NIŠTA

Saborsku klupu su izgubili, ali ne i vrtoglavo visoku plaću: Za čak 36 bivših zastupnika više od sedam milijuna kuna

Pixsell

Neto plaća ovisi o mjestu prebivališta, broju djece ili uzdržavanih osoba

Neka dobro poznata politička lica od ovog mandata nećemo više vidjeti u Saboru.

Vrtoglava cifra

Unatoč tomu, dio zastupnika bivšeg saziva Sabora odlučilo je iskoristiti povlasticu šest plus šest odnosno primanje cijele i polovične plaće još godinu dana. Povlastica se ne dobiva automatski već je zastupnici moraju sami zatražiti ako to žele.

Njih ima ukupno 36 i u godini dana isplatit će im se ukupno 7,74 milijuna kuna kroz sljedećih godinu dana, izračunali su u 24sata.

Trošak su izračunali uzimajući u obzir njihove bruto plaće za koje novac izdvajaju porezni obveznici te računajući koliko dugo imaju povlasticu.

Jedino Tomislav Tolušić ima pravo koristiti povlasticu tri mjeseca pune plaće i tri mjeseca pola plaće jer je u Saboru, nakon smjene iz Vlade, bio tek godinu dana. Ostalih 35 tražilo je i dobilo povlasticu od godine dana.

Da stanu na noge

Neto plaća ovisi o mjestu prebivališta, broju djece ili uzdržavanih osoba.

Porezne obveznike najviše će koštati izgubljeni mandat Nade Turine Đurić čija bruto plaća je iznosila 31.000 kuna mjesečno. Neto je dobivala 17.000 kuna.

Pravo će iskoristiti i Lovro Kuščević, bivši ministar koji je pod istragom USKOK-a.
Ova povlastica je uvedena jer dužnosnici, uključujući i zastupnike, ne smiju biti u upravama i vlasništvu tvrtki godinu dana. Ako nađu neki posao tijekom godine dana, gube pravo na naknadu.

Čak 11 zastupnika odlučilo se vratiti na bivši posao u kolovozu ili rujnu. Dok se ne vrate na posao, i oni imaju pravo na punu plaću.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari