SAMO REFORME Nakić: ‘Tko ne plaća dopunsko osiguranje, u bolnici će platiti račun od 3.000 kuna’

‘Svi koji završe u bolnici bez dopunskog osiguranja plaćat će maksimalni iznos računa za uslugu od 3.000 kuna”, najavio je ministar zdravlja Dario Nakić

Ministar zdravlja Dario Nakić gostujući u utorak u emisiji Veto na Jabuci TV ponovio je kako Vlada ne odustaje od povećanja dopunskog te najavio nova poskupljenja.

Najavio je kako planira svima onima koji ne plaćaju to dopunsko osiguranje povećati limit participacije za 1.000 kuna. Dakle, svi koji završe u bolnici bez dopunskog osiguranja plaćat će maksimalni iznos računa za uslugu od 3.000 kuna, a ne 2.000 kuna koliko je sada bilo.

“Naš prijedlog ide da povisimo limit na 3000 kuna. Ranije je isto bio takav iznos. Kada pogledate koliko iznosi račun nakon bolničkog liječenja, tek tada vidite koliko to košta u bolnici. Vaš izbor je hoćete li plaćati dopunsko ili ne. Ovo nije elitizacija zdravstva, upravo suprotno, sve što radimo, radimo na tome da zdravstvo ostane javno i socijalna kategorija”, rekao je Nakić.

Onima koji plaćaju dopunsko osiguranje, povećanje od 19 kuna neće slijediti od 1. svibnja, već početkom lipnja.

“Nitko ne mora plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje, to je mogućnost koju plaća 1,6 milijuna ljudi da bi učenici, studenti, dobrovoljni darivatelji krvi, organa, oboljeli od malignih bolesti, transplantirani, invalidi i ostali ne bi morali plaćati dopunsko. Ostavio bih da redoviti studenti i učenici i dalje ne plaćaju, jer to su budućnost ove zemlje”, naglasio je.

Podsjetimo, jedna od novih mjera u zdravstvenom sustavu je i ona o plaćanju 150 kn za pregled na hitnoj ukoliko tamo procijene da niste hitan slučaj


Do 150 kn participacije bit će cijena hitnog bolničkog prijema za osobe za koje se utvrdi da im nije potrebna nikakva terapija, a inzistiraju da budu bolnički određeni. Naime, dio je to reforma hitne zdravstvene službe koja će početi sljedećeg mjeseca. Pacijent će moći doći samo ako ga uputi liječnik obiteljske medicine ili ga doveze hitna pomoć. Dođe li sam, medicinska će sestea obučena za trijaže odluučiti o statusu pacijenta, s tim da će imati mogućnost konzultacije s liječnikom.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari