LIJEPA NAŠA

Samo u Hrvatskoj: Suci koji su ‘pali’ na sigurnosnoj provjeri i dalje rade i odlučuju o stotinama milijuna kuna!

Photo: ILUSTRACIJA/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uhićene suce iz Osijeka Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) nije provjeravala čak 11 godina, a obveza je da to čini svakih pet godina. Čak i suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem, i dalje normalno rade, kaže se u prilogu Dnevnika Nove TV.

“Utvrdio sam da sam sigurnosnu provjeru prošao posljednji put 2010. godine. A zašto nije sigurnosna provjera obavljena, o tome je trebao voditi računa netko drugi”, kazao je Zvonko Vrban koji je dvije godine na čelu Županijskog suda u Osijeku, prenosi Net.hr

Njegov prethodnik nije tražio provjeru po isteku roka od pet godina poručivši da je zakon neprecizan te da nije znao kako je to njegova obveza. Vrban je nakon Mamićevih optužbi zatražio od SOA-e da provjeri sve suce pa i njega samoga. Ministar pravosuđa Ivan Malenica odgovornost za to vidi u bivšem predsjedniku suda.

“On je trebao uputiti tu informaciju SOA-i, koja je trebala provesti sigurnosnu provjeru”, tvrdi Malenica dodajući da će nedorečeni zakon ići na popravak.

Ministar namjerava uvesti provjere SOA-e svih sudaca svakih pet godina. Zasad stroge kontrole prolaze uskočki suci i suci odjela za ratne zločine.

‘Ako nije bilo provjera, kako su dobivali naknade?’

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić kaže kako je bilo slučajeva da suci nisu davali pristanak pa nisu išli u sigurnosne provjere i nisu mogli biti suci uskočkih odjela i imati veću plaću.

“To je plaća koja je bitno veća od ostalih sudaca, za gotovo tri tisuće kuna. Ako neki Županijski sud nije imao sigurnosnu provjeru, ja ne znam po kojoj su onda osnovi uskočki suci dobivali tu naknadu niz godina”, kazao je Turudić za Novu TV. On dodaje kako suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem, i dalje rade na sudu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari