SUDSKA SAPUNICA

SAMO U HRVATSKOJ!? Sud 47 godina vodio ostavinsku raspravu. Neki nasljednici u međuvremenu umrli

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Općinski sud u Dubrovniku 47 godina je vodio ostavinsku raspravu o imovini koja je ostala iza Andrije Stipinovića koji je živio u tome gradu.

Davne 1973., dakle dok je Hrvatska još bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, dubrovački Općinski sud pokrenuo je ostavinsku raspravu koja je okončana tek u veljači ove godine.

Ustavni sud je ovih dana objavio odluku kojom je živućim nasljednicima Andrije Stipinovića, kojih je devetoro, dodijelio ukupno 160.032 kune naknade zbog povrede ustavnog prava na suđenje u razumnom roku. Troje nasljednika dobilo je po 25.600 kuna, dvoje po 19.900 kuna troje po 13.666 kuna, a jedan 16.100 kuna, piše Jutarnji list.

Navedene naknade su među najvećima koje se u Hrvatskoj dodjeljuju za povredu ustavnog prava na suđenje u razumnom roku. Ali i trajanje ostavinskog postupka na najjužnijem hrvatskom sudu bilo je rekordno dugo.

Ustavni je sud u svojoj odluci konstatirao da taj maratonski ostavinski postupak nije bio činjenično složen te da nasljednici svojim ponašanjem nisu pridonijeli njegovu odugovlačenju.

Ostavinski postupak, naime, nije prekidan zbog parnica koje tijekom ostavinskih postupaka nasljednici nerijetko pokreću jedni protiv drugih sporeći se oko nasljedstva, dakle za njegovo blagovremeno okončanje nije bilo ozbiljnih prepreka.

Neki nasljednici umrli

Otegotna okolnost koja je usporila postupak po mišljenju Ustavnog suda mogla biti ta što se imovina koja je bila predmet ostavinskog postupka nalazi izvan područja nadležnosti Općinskog suda u Dubrovniku.

Imovina se, naime, nalazi u Stobreču, mjestašcu kraj Splita, dakle području Splitsko-dalmatinske županije. Zbog dugotrajnosti postupka dio prvih nasljednika je preminuo pa je sud morao utvrđivati nasljednike nasljednika. No i to, po mišljenju Ustavnog suda, nije razlog da postupak traje gotovo pola stoljeća.

Riječ je o manjoj kamenoj kući u Stobreču koja se od starosti urušava, te nekoliko parcela zemlje.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views