JAVLJAJU HRVATSKE VODE

Sava sinoć rušila nove rekorde: Otkrivamo kakva je situacija jutros

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

‘Noćas oko 3 sata ujutro vrh vodnog vala u Rugvici dosegnuo je 950 centimetara i od tada je u opadanju. Nešto je povoljnija situacija nego 2010. godine. Novi rekordni vodostaj oboren je na postaji Sava Dubrovčak 878 cm, pet centimetara više nego 2010. godine’, kazao je Novosel

Teška noć je iza onih koji se već danima bore se velikim vodostajima na području Hrvatske, a kakva je situacija jutros, provjerili smo iz prve ruke u Hrvatskim vodama.

“Dobre vijesti, za područje grada Zagreba, vodostaj je rijeke Save u Zagrebu pali su za jedan metar u odnosu na najviše zabilježene podatke, jučer oko ponoći. Prije nekih sat vremena prestao je prelijevati priljev Jankomir, te očekujemo da se tijekom dana, a od sutra svakako ponovno uspostavi i normalizira promet kroz sami oteretni kanal Sava – Odra. Situacija na zagrebačkom području se poboljšava”, kazao nam je Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Dodaje kako je nizvodno od Zagreba odnosno na području općina Rugvica i Orle te na području Velike Gorice na snazi izvanredno stanje obrane od poplava.

“Na tim dionicama imamo rekonstruirane dijelove nasipa, neki se još uvijek nisu uspjeli rekonstruirati, imamo i dijelova gdje je bilo potrebno slagati vreće. Linije obrane su postavljene i s desne i s lijeve obale rijeke Save nizvodno od Zagreba i jednostavno je potrebno iskontrolirati iduća 24 sata, ne očekujemo više porast vodostaja”, govori Novosel.

“Noćas oko 3 sata ujutro vrh vodnog vala u Rugvici dosegnuo je 950 centimetara i od tada je u opadanju. Nešto je povoljnija situacija nego 2010. godine. Novi rekordni vodostaj oboren je na postaji Sava Dubrovčak 878 cm, pet centimetara više nego 2010. godine”, dodao je.

Prema riječima Novosela dotok rijeke Mure u Murskom Središću i dalje je na razini 1400 kubika i takav će ostati do kraja dana.

“Danas navečer očekujemo da se spoje vodni valovi rijeke Mure i Drave i očekujemo ugrozu od poplava samo za općinu Trnje. Dobre vijesti su da iz Slovenije vodostaj rijeke Mure opada. Što se tiče Drave, prognoze iz Mađarske su da će biti oko 3000 kubika, u ovom je trenutku 2500 kubika. Slični su problemi kao 2014. godine ali očekujemo još porast na tom profilu i nizvodno prema Osijeku, s obzirom na to da dotoci Mure neće oslabjeti”, kazao nam je Novosel, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari