Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uz svjetski  dan darivatelja krvi, SDP je uputio zahtjev da se svim građanima, neovisno o seksualnoj orijentaciji, omogući darivanje krvi, onako kako je to uređeno u većini država članica EU, upozorivši da je u Hrvatskoj ono onemogućeno isključivo gej muškarcima.

Darivanje krvi nije pitanje seksualno orijentacije, već isključivo želje da se pomogne onome kome je pomoć potrebna, poručuju iz SDP-a referirajući se na ograničenja za darivanje krvi koja su, kako ističu, nametnuta tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme početka epidemije HIV-a, a kojima je darivanje kriv onemogućeno isključivo gej muškarcima.

Tim ih se ograničenjima stavlja u diskriminirajući i neravnopravan položaj prema ostalim građanima te se smanjuje broj potencijalnih darivatelja krvi, naglašavaju iz SDP-a.

“Krajnje diskriminatorno i protuustavno”

Navode pritom da u Pravilniku o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke stoji da krv ne smiju davati “osobe čije seksualno ponašanje dovodi u visoki rizik dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi krvlju” te da na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu piše da krv ne smiju davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima”.

“Njima se trajno zabranjuje davanje krvi isključivo zbog seksualne orijentacije, što je krajnje diskriminatorno i protuustavno”, ističu iz SDP-a.

Podsjećaju da je Sud EU u Strasbourgu 2015. godine donio odluku u kojoj se navodi da je, ako su kriteriji za darivanje krvi temeljeni na seksualnoj orijentaciji, tada riječ o stigmatizaciji i diskriminaciji.

“Hrvatska ovime nedvojbeno diskriminira muškarce homoseksualne orijentacije, a po tom pitanju ima i jedan od najrigoroznijih zakona u svijetu te se po tom pitanju nalazimo u skupini država kao što su Kina, Libanon, UAE, Venezuela i Turska”, poručuju iz SDP-a.

Danas, kada se Hrvatska susreće s manjkom zaliha krvi i krvnih pripravaka, zbog čega se u nekim bolnicama odgađaju kompliciranije operacije, svaka restrikcija koja može dovesti do opasnosti po zdravlje ili život ljudskog bića za nas je neprihvatljiva, dodaju.

Smatraju da su se danas, s obzirom na značajno promijenjenu situaciju te brojne obvezne oblike zaštite pri transfuziji krvi, izgubili razlozi za ovako drastična ograničenja “koja određenu društvenu grupaciju stavlja u neravnopravan i difamirajući položaj”.

Testiranje darovane krvi

Obveza Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu jest da svaku dozu darovane krvi testira na hepatitis B, hepatitis C, sifilis i HIV, podsjećaju.

Navode još i da se sigurnost darivane krvi osigurava privremenom zabranom za osobe koje su u zadnja tri mjeseca bile u riziku da se zaraze spolno i krvlju, ali to ne ovisi o seksualnoj orijentaciji.

“Stoga se postavlja pitanje zašto su gej muškarci dužni liječniku navesti svoje seksualne sklonosti i zašto im je isključivo zbog te činjenice trajno zabranjeno darivanje krvi”, dodaju.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti i potrebi darivanja krvi, a ujedno se koristi i kao prilika za zahvalu svim dobrovoljnim darivateljima, jer spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka (HINA)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari