SJEDNICA

SDP zatražio novi zakon o besplatnom pobačaju; Vlada ga odbila

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski sabor prihvatio je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu, uz protivljenje zastupnika Domovinskog pokreta i Mosta. Za izvješće je glasovalo 109 zastupnika, 19 ih je bilo protiv, dok su dva bila suzdržana. Zastupnici Domovinskog pokreta nisu podržali izvješće jer su ga ocijenili kao promicanje rodne ideologije, dok su zastupnici Mosta bili protiv zbog stava pravobraniteljice prema transrodnim osobama u sportu .

Odbijen je prijedlog Kluba Možemo kojim bi se Vlada obvezala da do kraja godine Saboru podnese izvješće o učincima Istanbulske konvencije od njezine ratifikacije 2018. do kraja 2023. godine .

Također, Vlada je odbila prijedlog SDP-a koji je predviđao da se u roku od 90 dana predloži novi zakon o prekidu trudnoće koji bi omogućio legalan, besplatan i lakši pristup pobačaju u Hrvatskoj. Iz SDP-a su naglasili potrebu za regulacijom medicinskog postupka prekida trudnoće, ali njihova inicijativa nije dobila potporu u Saboru .

Prihvaćeno je i izvješće o provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresima na području Zagreba i okolnih županija. Urša Raukar-Gamulin iz Kluba Možemo izrazila je nezadovoljstvo tempom obnove, naglašavajući da su građani predugo živjeli u kontejnerima. Podsjetila je da je obnova započela tek 2023. godine, unatoč dugogodišnjem kašnjenju. S druge strane, HDZ-ova Magdalena Komes istaknula je da je u obnovi učinjeno sve što je zakonski moguće, dok je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta kritizirao predstavnike Možemo, sugerirajući da su licemjerni jer upravljaju Gradom Zagrebom u kojem je situacija također kritična .

Sabor je također prihvatio Izvješće o radu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2021. godinu, kao i prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se SDP-ovoj Kristin Ikić-Baniček ne skida imunitet, čime se sprječava nastavak kaznenog postupka protiv nje na sudovima u Šibeniku i Zagrebu .

Uz to, podržane su odluke MIP-a o mirovanju zastupničkog mandata Marka Kričke (SDP) i Mostovog Ivana Matića, te su prisegu na zastupničku dužnost dali njihovi zamjenici Ivana Ribarić Majanović i Ivica Ledenko. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nastavak sjednice u utorak, uz nadu da će hrvatska nogometna reprezentacija uspješno nastupiti u osmini finala Europskog prvenstva .

Izvještavamo prema informacijama Hine, koje prenosi Index.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari