'ONI ČUVAJU MOJU DJECU'

Šef dubrovačke bolnice cijepio i rodbinu u Bosni: ”Dao sam ga roditeljima, puncu, punici…”

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke Opće bolnice te HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću, preko reda je cijepio punca i punicu iz Posušja. No, to nije sve jer je “prekoredno” cijepljenje omogućio i svojim roditeljima, ali i određenim zaposlenicima MUP-a i nekim svećenicima, doznaje Index.

Cjepivo je primila i Bekićeva supruga, međutim, ona je zdravstvena radnica.

Indexovi pouzdani izvori navode da je ravnatelj OB Dubrovnik dio obitelji cijepio 5. veljače u jutarnjim satima te kažu da je Bekić na listu za primanje doza više puta zapisao svoje ime s namjerom da prekrije akciju prekorednog cijepljenja. Tog jutra 5. veljače, njegovi punica i punac došli su iz Posušja, cijepili se u bolnici na čijem čelu je njihov zet pa se vratili kući u popodnevnim satima, prenosi Net.hr

Ne bi li provjeriti ove informacije, novinari su se obratili Upravi OB Dubrovnik.

Index je prvo potvrdu ili demanti informacije o prekorednom cijepljenju Bekićevih punca i punice, bez navođenja njihovih imena. Ono što su htjeli saznati jest na temelju čega su ostvarili pravo cijepljenja i nalaze li se u ugroženoj skupini. Odgovor nije došao nakon više dana niti nakon desetak telefonskih poziva i poruka ravnatelju Bekiću. Iz bolnice nisu odgovorili jesu li se punac i punica ravnatelja cijepili nego su se pozvali na zaštitu osobnih podataka, te novinari ne znaju na čije se podatke bolnica referira jer Index u svom upitu nije naveo imena, prenosi Net.hr

“Nastavno na vaš upit napominjemo kako smo kao ustanova sukladno pozitivnim zakonskim propisima uz ostalo dužni štititi privatnost pacijenata, te sukladno članku 32. Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu čuvati povjerljivost podataka iz zdravstvene dokumentacije pacijenata, sukladno posebnim propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka i tajnost podataka, a isto je i obveza i svih drugih osoba koje podatke iz zdravstvene dokumentacije saznaju u obavljanju dužnosti u CEZIH-u I NAJS-u te u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”, odgovorio je ravnatelj Bekić u ime bolnice.

Inače, riječ je o bolnici koja je nedavno čak četiri dana držala leš čovjeka bez da su obavijestili njegovu obitelj da je preminuo. Očekivalo se da će ministar zdravstva Vili Beroš tada smijeniti Bekića, no to se nije dogodilo. Index je i od Ministarstva zatražio odgovore, a oni su dostavili samo očitovanje ravnatelja Bekića.

On je Ministarstvu dostavio odgovor nakon nekoliko danja zvanja.

“Osim zaposlenika bolnice cijepljeno je i 36 pacijenata OB Dubrovnik na hemodijalizi te još 65 vanjskih osoba, među kojima su djelatnici MUP-a, stariji svećenici s komorbiditetima, te kronični bolesnici koji su inače pacijenti Opće bolnice Dubrovnik. Cijepljena je moja supruga, koja je zdravstveni djelatnik Doma zdravlja (stomatolog), moji roditelji, te punac i punica koji spadaju u ugrožene skupine, s obzirom na godine života i komorbiditete.

Kao što je poznato, naime i supruga i ja smo kao zdravstveni djelatnici izloženi riziku od oboljenja bolesti COVID-19, a ja sam od početka epidemije praktički 24 sata u bolnici, obavljam poslove ravnatelja, koordinatora za COVID-19, te dežuram kao dežurni kirurg traumatolog, kao i po potrebi na tzv. covid odjelu. Inače, i moji roditelji i punac i punica čuvaju mojih četvero djece, od kojih je dvoje preboljelo COVID-19, a preostalo dvoje su povremeno u samoizolaciji.

Ni za koga nisu osiguravane potrebne doze cjepiva, osim za predbilježene djelatnike bolnice. Sve ostale osobe cijepljene su isključivo ostatkom cjepiva, a koje se pojavljuje rastvaranjem bočica cjepiva. S obzirom na to da u tom trenutku nije bio reguliran postupak s ostatkom cjepiva, imao sam pritiske javnosti za cijepljenjem. S obzirom na to da primarna zdravstvena zaštita nije započela procjepljivanje na ovom području, u najboljoj mogućoj namjeri iskoristio sam navedeni ostatak za osobe kod kojih je postajala indikacija za cijepljenje, a od kojih mi je većina nepoznata”, stoji u odgovoru Marija Bekića, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari