AFERA VJETROELEKTRANA

Šef Hrvatskih šuma pušten na slobodu: Rimac noć provela u pritvoru, evo za što ju se sumnjiči

Tomislav Miletic/Duško Jaramaz/PIXSELL

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura

Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac u petak je iznijela svoju obranu u Uskoku, ali nije odgovarala na pitanja, kazao je njen odvjetnik, dodajući da bi nakon noći u pritvoru u subotu mogla biti dovedena i pred suca istrage.

Ispitivanja se nastavljaju danas, a u ranim jutarnjim satima u prostorije USKOK-a u Vlaškoj ulici pristigla je i načelnica Gračaca Nataša Turbić.

Rimac sumnjiče za trgovinu utjecajem i primanje mita

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane.

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane.

Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac. On je sinoć nakon ispitivanja pušten na slobodu.

“Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetrolektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta”, rekao je Terešak.

Zagrebački poduzetnik Josip Ravlić sinoć je također pušten na slobodu. Na teret mu se stavljaju dva kaznena djela, kazneno djelo davanja mita i pomoć pri davanju mita.

 C.E.M.P. odbacuje nezakonite radnje

Tvrka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

Policijskom akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba, među kojima je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade RH također smijenjena u petak.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari