IZNENAĐENJA S NEBA

Video | Šefica DHMZ-a objasnila kako nastane tuča leda od 20 cm. Takva je pustošila po Italiji, nešto ipak manja po Krku i Dramlju!

Ukazala je i na to da je od 2015. do 2022. na Zemlji izmjereno osam najtoplijih godina pa pojasnila što se točno događa da Italiju, Sloveniju i Hrvatsku pogađaju superoluje. Za nastavak ljeta prognozirala je da će biti toplije od prosjeka, ali ipak nešto stabilnije od protekla dva mjeseca

Što se događa s vremenom u studiju RTL-a Danas pojasnila je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

Bilo je proglašeno crveno, a ponda se promijenilo u narančasto. Zašto?

Vrijeme se polako smiruje, situacija se poboljšava – da krenemo s malo optimističnijim vijestima.

Ali uistinu je proteklih dana bilo izuzetno nestabilno, velike su štete praktički u svim krajevima Hrvatske, izuzev Dalmacije koja je tu i tamo suočena sa šumskim požarima.

Ove vrućine, koje su prethodile nevremenu, doprinijele su razvoju izuzetnog nestabilnog nevremena koje je dolazilo na naše područje iz Slovenije i Italije.

Je li sustav za uzbunjivanje kakav imamo dobar?

Upozorenja za opasne vremenske situacije izlaze iz DZMH-a te redovito surađujemo s Civilnom zaštitom.
Ako mislite na sustav za uzbunjivanje SMS porukama, to je u testnoj fazi ali će biti u kolovozu u punoj funkciji. Tako da se nadam da se više situacije što se tiče uzbunjivanja više neće događati.

Što se događa? Iz Italije i Slovenije stižu armagedon scene, a onda stižu nama?

Anticiklona je područje visokog tlaka i isto tako zak stabilnog vremena nad našim područjem, ali i nad cijelim Sredozemljem te se zadržava podosta vremena.

Razvila se cirkulacija iz sjeverne Afrike i na područje Sredozemlja i južne Europe stizao je izuzetno topao zrak, temperature su prelazile i 40 stupnjeva.

Hrvatska je ipak bila malo pošteđena visokih temperatura, no i područje Dalmatinske zagore imalo je temperature do 40 stupnjeva, tu je i Knin.

Ali ovo nevrijeme došlo je iz Švicarske i Italije?

U takvim okolnostima vrućeg stabilnog vremena na jugu Europe dovoljna je mala količina hladnijeg i nestabilnijeg zraka koji dolazi sa sjevera i sjeverozapada. Tada dolazi do dizanja zraka, stvaranja oblačnih struktura koje su rezultirale ovakvim nepogodama.

Ali zašto ove scene o kojima su se događale daleko, sada gledamo u živo ispred kuće?

Neke se stvari mijenjaju, već nekoliko desetljeća govorimo da se atmosfera zagrijava, da živimo u vremenu promjena. Posljednjih osam godina., u periodu od 2015. do 2022., bilo je je osam najtoplijih godina na Zemlji.

Visoka temperatura i toplije vrijeme pogoduje većoj količini vlage, ima veću mogućnost stvaranja upravo ovakvih olujnih oblaka.

Ali i leda? Danase pojavila fotografija rekordnog leda u Europi od 20 centimetra i to u Italiji. Težak je čak kilogram.

Europski laboratorij za olujna nevremena potvrdio da je ovo najveća gromada leda u Europi.

Nastao je u olujnom oblaku koji imaju vertikalni razvoj do 15 kilometara sa svojim specifičnim kruženjem zraka gdje kapljice kiše prolaze kroz hladni sloj, hrane se i zaleđuju i ako prođu tako nekoliko puta dolazi do ovakvih pojava koje uistinu nisu česte.

Moguće je to i kod nas, ali ne smijemo plašiti građane. U prošlosti smo gledali tornada u Americi, neke se svari događaju i u Europi. Ne još uvijek tom žestinom.

Ali s obzirom na kretanje klime, mi smo na sredini ljeta, a imali smo tri toplinska vala s temperaturama višim od 30 i 35 stupnjeva Celzijusovih.

Kakva je prognoza do kraja ljeta?

Nastavak je ljeta po sezonskim prognozama ukazuje na toplije vrijeme od prosjeka. Za oborine prognoza je malo manje izvjesna ali pokazuje da bi kolovoz trebao biti malo stabilniji od srpnja i lipnja, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari