AKCIJA IZ BRUXELLESA

Video | Šefici Europske komisije vuk ubio ponija, počeo obračun s vukovima. Tomislavu je stado ovaca već prepolovljen…

Europska komisija krenula je u obračun s populacijom vukova, ali ne slučajno. Od članica očekuju broj jedinki, nakon što je europskoj šefici Ursuli von der Layen vuk ubio ponija. Pitanje je hoće li napokon i hrvatski farmeri, čija su stada na meti čopora vukova biti spašeni

Farmeru Tomislavu vukovi su lani zaklali 15 ovaca. Na imanju u gorskokotarskom mjestu Brod Moravice ostalo ih je 11.

“Prvo vrijeme kad sam ih puštao van, nisu htjele uopće izaći”, priča vlasnik imanja, Tomislav Crnković.

Pašnjak je ograđen električnim pastirima, ali boji se da će vukovi opet pronaći put.

“Prije više godina nije bilo toliko vukova, sad ne znam… Treba raditi veće zaštitne ograde, struju (uvesti op.a). Ne znam bi li to pomoglo. Naknade što se dobiju od države su smiješne”, dodaje Tomislav.

Po ovci je dobio naknadu od oko 250 kuna, a samo jedna, kaže, košta isto toliko eura.

Vukovi u Gorskom kotaru ipak najviše napadaju srneću divljač. Lovci kažu da vukovi Gorskom kotaru jesu potrebni, ali da nešto treba mijenjati.

“Mi nemamo srneće divljači na livadama ujutro, uvečer. Nemamo ništa za vidjeti. Prije pet godina radio se monitoring. Ako ih je prije pet godina bilo 50, svake godine neki ih je ostalo samo deset, to je sada već stotina, što je jako velik broj i to premašuje sigurno broj za koji smatraju da je ukupan broj vukova u Hrvatskoj”, objašnjava predsjednik Lovačkog društva Tetrijeb, Ivan Fabijanić.

Vuk je zaštićena životinja, a kazna za ubijanje je gotovo 5,5 tisuća eura. Fabijanić podržava poziv Europske komisije da se po pitanju broja vukova poduzmu mjere, pa makar je do svega došlo tek nakon što su predsjednici, Ursuli von der Leyen, vukovi ubili ponija.

“Bilo bi najbolje da nam dopuste gospodarenje vukom, da se izradi eliminacijski plan. Od toga bi imala korist i država i lovci i turizam i svi, znalo bi se točnije stanje brojnosti vuka”, dodaje Fabijanić.

Tomislav sada svoje ovce može nabrojati na prste dvije ruke. Stado od 26 ovaca vukovi su prepolovili. Glave bi im sada mogao doći poni, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari