PREDVIĐANJE NIJE MOGUĆE

Seizmolog Kuk: ‘Zagreb bi mogao pogoditi potres jači gotovo 32 puta od prošloga’

Idi na originalni članak
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

‘S potresima moramo naučiti živjeti’, poručio je, među ostalim, seizmolog Krešimir Kuk

Oglas

Potres magnitude 5,5 prema Richteru koji je prije točno mjesec dana, 22. ožujka, u 6:24 minute ujutro pogodio Zagreb seizmolog Krešimir Kuk dočekao je svojem stanu na trećem katu u Palmotićevoj ulici u središtu Zagreba. ‘’Oštećenja u našem stanu nisu bila velika, malo veća su bila u našoj zgradi’’, kazao je Kuk gostujući večeras u RTL-u Danas.

I te nedjelje 22. ožujka u večernjim satima Kuk je gostovao u RTL-u Danas i tada je objasnio da će tlo podrhtavati još tjednima i mjesecima. Tako je i bilo: ‘’Zagreb je od te nedjelje do daas pogodilo više od 1000 potresa, ali većina njih bila je slaba i zabilježili su ih samo naši instrumenti koji su vrlo osjetljivi. Imali smo oko 150 potresa koje je osjetila i većina građana’’, kazao je Kuk.

Kazao je i kako ovo da su ostali potresi bili slabiji ne znači da se ipak nisu osjetili u epicentralnom području što, naravno, izaziva strah stanovništva koje tamo živi, pogotovo onih kojima još nije provedena inspekcija u kućama.

Istaknuo je i da su sve službe dobro funkcionirale u slučaju prošlog potresa, a ‘’cijeli tijek odvijanja seizmičke aktivnosti nakon njega je normalan i uobičajen. Niz potresa je normalna pojava i dosta dobro prati i teorijske modele te je doista riječ o uobičajenoj pojavi’’.

No, valja imati na umu da je ”u Zagrebu moguć jači potres od ovoga koji je bio i to dosta jači”, podsjetio je Kuk: ‘’Maksimalna izračunata magnutuda potresa za Zagreb iznosi 6,4 prema Richteru i to je gotovo 32 puta jači potres od ovoga koji je bio’’. Međutim, valja paziti pri interpretaciji toga pa naglašava: ”Potres nije moguće predvidjeti. On će nekada sigurno biti, ali ne znamo kada”.

Što se tiče rasjeda, za njih se i prije znalo, a što se s njima točno događa i kako su raspoređeni preciznije bi se znalo kada bismo imali više instrumenata, upozorio je Kuk.

Također, valja podsjetiti da su trusna područja u Hrvatskoj sklona potresu, a to su: šire riječko područje te cijelo južno priobalje koje je najugroženije, istaknuo je Kuk. Podsjetio je da je u prošlom stoljeću dubrovačko područje pogodio potres magnitude 7 po Richteru.

Kuk je svjestan da sve ovo može zvučati zastrašujuće za mnoge, pogotovo kada se kaže da se očekuje potres ali, ističe: ‘’Ono što uvijek napominjemo jest da treba voditi računa o gradnji. U drugim zemljama u svijetu koje pogađaju i puno jači potresi žive s njima i spremni su na njih. Primjerice, u Japanu potres jačine od 7 ne izaziva gotovo nikakvu ozbiljnu štetu’’.

Kako su potres koji ih je pogodio prije točno mjesec dana doživjeli Zagrepčani i Zagrepčanke, pogledajte u prilogu RTL-ove reporterke Marijane Čikić.

Exit mobile version