RADIKALAN PRIJEDLOG

Seksizam ili…?! WHO predlaže da se svim ženama u reproduktivnoj dobi zabrani alkohol!

Foto: Unsplash

Ženama u reproduktivnoj dobi treba zabraniti konzumaciju alkohola, kaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Najnoviji Globalni akcijski plan WHO-a vezan za alkohol poziva države da povećaju svijest o štetnosti alkohola. U prvom nacrtu plana kaže se da bi se “trebala pridati odgovarajuća pažnja” prevenciji konzumacije alkohola kod djece, trudnica i žena u fertilnoj dobi. Industrije alkoholnih pića upravo su taj nacrt nazvali seksističkim.

Alkohol potiče na bolesti mentalnog zdravlja, nasilje, zbog njega se gubi produktivnost… Jedna od najgorih posljedica je činjenica da utječe na nerođenu djecu čije su majke pile alkohol prije i za vrijeme trudnoće. Simptomi kod djece izložene alkoholu u maternici mogu uključivati ​​otežan rast te probleme s učenjem i ponašanjem.

VIDEO DANA:

Glavni medicinski službenici Velike Britanije kažu da je “najsigurniji pristup” za žene koje su trudne ili pokušavaju zatrudnjeti uopće ne piti alkohol. Međutim, Matt Lambert iz britanskog tijela za trgovinu alkoholom Portman Group rekao je da je “izuzetno zabrinut prijedlogom WHO-a”, prenosi Daily Mail.

Dodao je: “Osim što je seksistički i paternalistički i potencijalno ograničava slobode većine žena, to ide i izvan njihovih ovlasti i nije potkrijepljeno u znanosti.”

Web stranica NHS-a kaže da stručnjaci još uvijek nisu sigurni koliko je – ako uopće i je – alkohola potpuno sigurno za piće trudnica. Ali upozorava da pijenje u trudnoći može dovesti do “dugotrajne štete za bebu”, te da najveći unos predstavlja najveći rizik, prenose Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari