UPUTE ZA RAD

Sezona je berbe mandarina! Epidemiolozi: ”Prednost pri branju treba dati cijepljenima”

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na traženje županijskog Povjerenstva za mandarine Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina.

Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima, poručuju, piše Index.

Prednost dati cijepljenima

Budući  da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo  se sa cjepljenjem protiv  COVI 19 infekcije , kao najefikasnija mjera u borbi protiv ove bolesti, svakako  prednost pri radu dati onim radnicima koji su se cijepili te poticati one koje to već nisu, poručuju te dodaju:

VIDEO DANA:

Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

  • Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.
  • Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.
  • Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mobitela/telefona)

Dodatne upute za rad na otvorenom (plantaže mandarina)

Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod  nazivom „Opće mjere zaštite“

Dodatne upute za rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći.

Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučeno je:

  •     Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom
  •     Osobe sa temp. 37,2 °C  i više stupnjeva  taj dan se ne uključuju u radni proces
  •     Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
  •     Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 % uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
  •     Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača
  •     Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju – peru)
  •     Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
  •     Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
  •     Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra
  •     Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
  •     Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)
  •     Čaše, posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
  •     Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)
  •     Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari