Sindikati glasaju o prijedlogu Vlade, a štrajk se nastavlja

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

U srijedu i četvrtak štrajkat će se sigurno, a za petak je još upitno

Oglas

Sastanak Vlade i obrazovnih sindikata koji je počeo u utorak u 16:30 završio je tek nešto prije ponoći. Premijer Andrej Plenković pred medije je izašao s konkretnim prijedlogom koji će sindikati dati članstvu na glasanje.

Povezani VIDEO:

“Danas smo zahvaljujući zajedničkim naporima ostvarili jedan kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjeloviti paket dogovora o dodatku koji će biti potpisan uz Granski kolektivni ugovor. Paket je sljedeći: od 1.12. ove godine povećat će se plaća učiteljima i profesorima, vodeći računa o njihovom statusu i dostojanstvu, za 3 posto. To je kroz dodatak Granskom ugovoru. Od 1. 1. iduće godine bi se povećala plaća za još 2 posto, što znači da će temeljem ovog dogovora u veljači imati veću plaću za 5 posto. Dogovorili smo i da se od 1. lipnja 2020. kumulira povećanje od 2 posto kroz Temeljni kolektivni ugovor i 1 posto kroz dodatak Granskom”, rekao je nakon sastanka Plenković pa nastavio:

“U srpnju, na kraju školske godine, plaća u odnosu na danas bila bi veća za 8 posto. 1. listopada 2020. kroz TKU plaća bi se povećala za još 2 posto i ukupni paket kroz 2020. bio bi 10,40 posto. Istodobno smo kazali da ćemo staviti osigurač od 1 posto od 1.12. 2020. ako se ne donese Uredba o kofecijentima složenosti poslova. Rekli smo da ćemo raditi na Uredbi i da bismo tu Uredbu donijeli nakon izbora iduće godine kako bismo izbjegli politiziranje.”

Dodao je kako se nada da će ovo dovesti do toga da se djeca u škole vrate već na kraju ovog tjedna. U Vladi su spremni platiti sve dane provedene u štrajku.

Sindikati su, ipak, nešto manje zadovoljni, no sve će odlučiti članovi.

“Prijedlog ide na referendum članstvu. Nećemo ništa sugerirati s obzirom da ovo nije ono što smo tražili. Vlada je rekla da ćemo o koeficijentima razgovarati druge godine. Ponuda ne zadovoljava naše zahtjeve, no ljudi moraju o tome odlučiti, radi se o njihovim plaćama, njihovom statusu. Štrajk u srijedu i četvrtak ide po najavljenom, a za petak će se vidjeti”, kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, dodavši da je osobno “umjereno zadovoljan”.

Goran Latković, Igor Bakšaj

Exit mobile version