Sindikati najavili štrajk i poručili: ‘Potplaćeni smo, radit ćemo sustavne pritiske za rast plaća!’

‘Štedi se na zapošljavanju, liječnicima nude mrvice i nije ih briga. Ovaj štrajk je alarm Vladi da preustroji svoje prioritete’

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Sindikat javnih službi – potpisnici temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama na konferenciji za novinare najavili su štrajk.

Predsjednica sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kaže da su razlozi – propali pregovori s Vladom.

“Svi sindikati javnih službi zastupali su interese zaposlenika da plaće ne zaostaju. Učitelji su potplaćeni. Ponuda Vlade od tri posto je poražavajuća, ne cijene zaposlenike u javnim službama” kazala je Šprem.

Štrajk počinje 28. studenog, a štrajkat će se 4. i 13. prosinca.

“Štrajk nije jedini instrument pritiska, radit ćemo sustavne pritiske da bi plaće bilo veće. Do štrajka neće doći ako Vlada bude prihvatila što traže”, poručili su.

“Možemo reći da zaposlenici u javnom sektoru rade za 10 plaća u godini”, kaže Šprem.

Jadranka Ivezić, predsjednica sindikata socijalne skrbi kaže da štrajk nije radi plaća.

“Građani koji izdvajaju doprinose zaslužuju i uslugu. Po godinu dana se čeka.na pregled i to je nedopustivo. 5 do 7 godina se čeka smještaj za dom, a kad ga se dobije nema dovoljno sredstava za plaćati. Štedi se na zapošljavanju, liječnicima, nude mrvice i nije ih briga. Ovaj štrajk je alarm Vladi da preustroji svoje prioritete”, jasno će Ivezić.

“Ovo je početak nacionalne kampanje za građane, usluge građanima. U srijedu nam je Vlada ponudila sastanak, ići ćemo ako to bude proces mirenja”, dodao je Branimir Mihalinec.

Na njega se nadovezao i Vilim Ribić koji kaže:

“Javni sektor je uvijek nevažan, štetan – to je priča koja se provlači godinama. Kako ćete vi prebaciti višak ljudi iz javnog u privatni sektor? Tko je u fokusu? Poduzetnici. Tko nije u fokusu? Ogromna većina gradjana, narod, populus. Jesmo li mi populisti ako to primjećujemo? Što je važnije u ovoj zemlji? Ova naša kampanja je u službi spašavanja građana”, rekao je Ribić.

Zašto ste se odlućili na štrajk?

“Ovaj put mi već dugo pripremamo kako napraviti što veci pritisak i udar na Vladu”, ističe Šprem.

“Govorimo o puno više manjih udara. Računamo da serija manjih udara dovodi do rješenja. U 2019. da plaće rastu na godišnjoj razini 5,8 posto”, dodao je Mihalinec.

Što će biti 28.11.?

“To ćete čuti početkom tjedna i to ovisi o rezultatima mirenja s Vladom”, poručuju sindikalisti.
Donna Diana Prćić/Vijesti.hr
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari