Sindikati s Plenkovićem ponovno za stolom! U 15 sati počinje nova runda pregovora

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iako se u petak nisu usuglasili oko termina sljedećeg sastanka, izgleda je ipak stigao poziv iz Vlade

Sindikati prosvjete u štrajku i predstavnici Vlade od 15 sati nastavljaju pregovore, potvrđeno je RTL-u.

Posljednja runda pregovora u petak završila je bez konkretnih rezultata. Čelnici sindikata na sastanku s Plenkovićem, kako su kazali, iznijeli su svoje zahtjeve od kojih ne namjeravaju odstupiti.

Stavovi obje strane nisu se pomaknuli jer sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada i dalje ostaje pri ponudi da se na 6,12 posto povećanja osnovice svima u javnim i državnim službama doda i 4 posto povišice kroz dodatke.

Iako se u petak nisu usuglasili oko termina sljedećeg sastanka, izgleda je ipak stigao poziv iz Vlade.

U petak je bilo objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Protiv Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama pa je štrajk učitelja i profesora u petak ušao u 35. dan.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec je nakon razgovora u petak izjavio da su ovaj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

Mihalinec: Želimo rješenje prihvatljivo sindikatima

“Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda – što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindiktima”, rekao je u petak Mihalinec.

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić tada je izjavio kako nema pomaka u pozicijama, da se pregovori nastavljaju, ali da je to što sindikati ne odustaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova otegotna okolnost za razgovore.

Zbog toga su, smatra, taoci djeca koja ne idu u školu, ali i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila.

Premijer Andrej Plenković smatra da se s prosvjetnim sindikatima sve moglo rješavati i bez štrajka, a na pitanje razmišlja li Vlada o njegovoj zabrani u subotu nije konkretno odgovorio nego kratko poručio da će se o tome razgovarati.

Ponovio je tada i kako je Vlada ne samo za kompromis nego je i dala paket za dugoročno rješenje. Napomenuo je također da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije.

Prosvjeta nije jedini resor, već ih ima jako puno, dodao je ističući da je važno naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodovne strane.

Rekao je da pregovora u subotu nije bilo jer se, kako je rekao, “nije imalo kad”.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić smatra da Vlada neće posegnuti za zabranom štrajka učitelja i nastavnika i da za to nema pravnog temelja.

“Doduše, u ovoj je zemlji sve moguće, vidjeli smo kako funkcioniraju institucije i kako se pravosudne daju instrumentalizirati od politike”, rekao je Ribić u subotu na RTL-u, uvjeren kako, ipak, nema šanse da zabrana štrajka prođe.

Nije htio prognozirati hoće li se štrajk prosvjetara pretvoriti u širi val nezadovoljstva. “Ja to ne znam, ne volim prognozirati, ali sve su opcije moguće – da se štrajk uruši, da se to raširi, da se drugi uključe”, rekao je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari